Test av HP Spectre x36013-ae001no

HP Spectre x360 13-ae001no

HP lovar "enorma mängder innovation" i 2 i 1-datorn Spectre x360.

av #Dator #Hewlett Packard (HP)
7.0

”Vi fick in enorma mängder innovation i otroligt tunna dimensioner.” Med den spännande formuleringen på sin hemsida inleder HP beskrivningen av sin 2 i 1-dator HP Spectre x360. Vi håller med om att det är en lyckad bärbar pc, men några större innovationer hittar vi inte när vi testar.

Med det sagt är det ingen tvekan om att Spectre x360 håller riktigt hög kvalitet. Den är tunn och därmed enkel att ta med överallt, samtidigt som den känns välbyggd och rejäl. Namnet x360 avslöjar att skärmen kan vinklas 360 grader bakåt för att fungera som en pekdator.

Såväl skärmen som tangentbordet når ända ut till datorns kanter. Det ger ett modernt intryck och i kombination med chassits matta bronsfärgade aluminiumyta får vi en dator som man gärna ställer framme väl synlig när det kommer gäster på besök.

HP utlovar som sagt innovationer, eller tekniska nyheter. Det är dock inte på hårdvarusidan vi hittar några sådana. Datorn drivs av Intels processor Core i5 på 3,4 gigahertz, vilket räcker till i de flesta sammanhang. Det gäller även ramminnet på åtta gigabyte, som är vad man ska begära av en ny pc i dag.

Det finns dock inget separat grafikkort, vilket innebär att datorn knappast är avsedd för vare sig actionspel eller grafiktunga program.

Härlig skärm och gediget tangentbord
Den 13 tum stora skärmen baseras på en IPS-panel, vilket ger en mycket fin bild som ser bra ut ur alla betraktningsvinklar. Skärmen är belagd med starkt Gorilla Glass som gör den extra motståndskraftig mot repor och slag.

Skärmen är tryckkänslig och den fungerar mycket fint att peka på i pekdatorläget. Även vikten på måttliga 1,3 kilo gör Spectre x360 till en skön pekdator.

Tangentbordet och musplattan fungerar väl och de ger båda härlig återkoppling när man trycker och klickar.

Som vi har vant oss vid numera samarbetar HP med Bang & Olufsen om högtalarna. De är naturligtvis små och låter därefter, men ljudet är trots allt riktigt bra.

Batteritiden är på imponerande 16 timmar, om man är försiktig med vad man gör. Det kommer sig bland annat av den strömsnåla processorn.


+ Utmärkt ljud
+ Bra bild
+ Välbyggd
Dyr


HP Spectre x360 13 finns att köpa på Elgiganten

Läs mer om HP Spectre x360 13

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En stilfull och välgjord 2 i 1-pc med en bra processor, men några "enorma mängder innovation" som HP påstår på hemsidan är det inte tal om. Priset är dessutom väl saftigt.

Specifikationer

Märke
Hewlett Packard (HP)
Typ
2 i 1-pc
Processor
i5-8250U 1,8 GHz (upp till 3,4)
Grafikkort
Intel UHD Graphics 620
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB, SSD
Skärmstorlek
13,3 tum, IPS
Skärmupplösning
Full hd (1080p)
USB-portar
2x usb c 3.1
Anslutningar
Thunderbolt, Mini DisplayPort, kortläsare
Nätverk
802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth
Mått
30,6 x 21,8 x 1,3 cm
Vikt
1,3 kg
Batteritid
Upp till 16 timmar
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10
Benchmark (högre är bättre)
3121,7 PassMark