Test av HP Pavilion x360 14

HP Pavilion x360

HP har gjort en medelmåttig dator som hamnar i skuggan av storasyster Spectre.

av #Dator #Hewlett Packard (HP)
6.9

Det borde inte vara något fel på Pavilion x360. Det är en 2 i 1-dator från HP där 360 avser att skärmen kan vinklas 360 grader bakåt för att den alldeles utmärkta bärbara datorn ska förvandlas till en mindre lyckad pekdator. Det är bara det att den känns lite billig, men låt mig återkomma till det.

Under skalet hittar vi riktigt fina komponenter i form av en snabb Core i7-processor från Intel, det dedikerade grafikkortet GeForce 940MX med fyra gigabyte grafikminne, en snabb ssd på 256 gigabyte och åtta gigabyte ramminne. I en prestandamätning med PassMark får datorn 2832 poäng, vilket är utmärkt utan att vara fantastiskt.

I praktiken innebär det att Pavilion x360 med bravur klarar allt från ordbehandling och bildbehandling till att surfa på internet. Det går även att spela mindre krävande spel – så länge grafikinställningarna inte dras upp för högt.

Ofärdig

Det är bara det att Pavilion x360 inte känns färdig. När skärmen viks hela vägen bakåt och den används som pekdator är kanterna obehagligt skarpa att hålla i. Dessutom är datorn alldeles för tung för att hållas i händerna och ska man använda den en längre tid som pekdator måste den vila på något underlag – ett knä, ett bord eller en soffa. Å andra sidan blir den aldrig särskilt varm ens under hård belastning, så av det skälet går det att hålla i den utan att det blir obehagligt

Den 14 tum stora pekskärmen med hd-upplösning fungerar perfekt. Den reagerar snabbt när vi trycker på den och det blir naturligt att styra datorn med fingrarna. Såväl kontrasten som färgerna är riktigt bra, men skärmen är tyvärr lite ljussvag. Eftersom panelen är av typen IPS är betraktningsvinklarna åt alla håll bra.

HP glömde dock bort reflexbehandlingen och det blänker mycket i skärmen om man jobbar med den i miljöer med starkt ljus.

Medelmåttig 2 i 1

Musplattan är däremot inget vidare. Den känns billig och är inexakt. Tangentbordet är mjukt och det saknas känsla i tangenterna när man skriver. Jag tycker inte alls om det, men det påverkar inte slutbetyget eftersom detta är en fråga om tycke och smak. Rådet är att prova det först.

Pavilion x360 imponerar inte, men den är ingen katastrof. Det är en medelmåttig maskin i en prisklass där det finns både bättre och sämre konkurrenter.

Tyvärr har HP lastat ner sin dator med mängder av förinstallerade program som man erbjuds köpa. Detta kallas för bloatware på engelska och är inget man som nybliven datorägare vill mötas av. Skärpning, HP.


+ Snabb processor
+ Grafikkortet klarar spel
Inte färdig som pekdator


Pavilion x360 14 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Pavilion x360 14

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

HP Pavilion är ingen dålig maskin. Det är bara det att det finns bättre alternativ på marknaden.

Specifikationer

Märke
Hewlett Packard (HP)
Typ
2 i 1-pc
Processor
Intel Core i7-7500U 2,7 GHz (max 3,5)
Grafikkort
NVIDIA GeForce 940MX (4 GB dedikeret DDR3)
Ramminne
8 GB DDR4-2133 SDRAM
Lagring
256 GB M.2 SSD
Skärmstorlek
14 tum, IPS
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
USB-portar
1x usb c, 2x usb 3.1
Anslutningar
1x hdmi, 1x hörlurar/mikrofon
Nätverk
Intel 802.11b/g/n/ac (2x2) Wi-Fi, Bluetooth 4.2
Mått
33,48 x 22,69 x 1,99 cm
Vikt
1,63 kg
Batteritid
10,5 timmar
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10
Övrigt
2x B&O-högtalare, Kensington MicroSaver-lås, HP Wide Vision FHD-kamera med IR-teknik, 2x mikrofoner
Benchmark (högre är bättre)
PassMark: 2832