Test av HP Pavilion x360 Convertible 14-cd0806no

HP Pavilion x360 Convertible 14-cd0806no

En på många sätt trevlig 2 i 1-pc med goda prestanda och ett tilltalande pris. Men allt är inte toppen.

av #Dator #Hewlett Packard (HP)
8.8

HP:s mellanstora bärbara pc Pavilion X360 Convertible är en trevlig dator i silver och grått. Datorn är i silver medan locket är i mörkare grå. Logotypen på locket samt de breda gångjärnen är kromade och blanka.

Fäller vi upp datorn möts vi av ett tangentbord helt i silver med bakgrundbelysta tangenter av standardmodell. Tangentbordet är tyvärr en av de tristare detaljerna med den här annars relativt trevliga datorn. Tangenterna har exakt samma silverfärg som chassit vilket gör att det är svårt att se tecknen på dem. Den vita bakgrundsbelysningen lättar inte upp, kontrasten är helt enkel för dålig. Det är inte särskilt kul att skriva på tangenter när man inte ser tecknen på dem.

Skärmen är i grunden fin med bra kontrast, men den är för mörk. Ljusstyrkan är helt enkelt för dålig. De breda kanterna ger ett lite gammaldags intryck nu när vi blir allt mer vana vid kantlösa bildskärmar. X360 i namnet står för 360 grader och avser att skärmen kan vikas helt bakåt för att fungera som en pekdator. Det gör den med den äran. Pekfunktionen är tillräckligt känslig för att det ska kännas smidigt att använda datorn i det här läget för att exempelvis se på film.

Lika kul är inte musplattan som är tämligen okänslig och ganska trög. Det tar inte lång tid innan man börjar längta efter en riktigt mus.

Ovanför tangentbordet sitter det ett högtalargitter längs datorns hela bredd. Ljudet är skapligt och intrimmat av specialisterna på Bang & Olufsen. Tillsammans med den bakåtvikta skärmen bidrar de till den här datorns främsta egenskaper – att visa film. Det låter och ser bra ut och som bärbar bio är det lätt att trivas med x360 Convertible.

Ett par originella detaljer är att laddningsporten sitter på höger kortsida och att strömbrytaren sitter mitt på vänsterkanten. Åtminstone för undertecknad tog det lite tid innan jag hittade strömbrytaren och vid fler än ett tillfälle har jag vridit och vänt på datorn åt alla håll bara för att starta den. En vanesak förstås.

En i teorin kul detalj är fingeravtrycksläsaren som också sitter på den högra kanten. Placeringen är det inget fel på, men avläsaren är alldeles för okänslig och allt som oftast tvingas man logga in med en pinkod i stället. Datorn stödjer inte ansiktsigenkänning.

Prestandan är det inget fel på, tvärtom. Tack vare den fina processorn och den snabba ssd:n känns Pavilion x360 kvick och lättarbetad. Den klarar allt i vardagen utan att knota, även om fläktarna drar i gång lite väl lätt med sitt ganska störande surr. Ssd:n på 256 gigabyte är visserligen snabb, men lagringsutrymmet är för snålt.

Det är svårt att rekommendera x360 som en arbetsdator, även om den egentligen fungerar perfekt med Office-programmen och de flesta andra program också för den delen – utom de vassaste spelen förstås. Problemet är det kontrastlösa tangentbordet som gör det outhärdligt att skriva längre texter. Men som fritidsmaskin men surfning, musik och film på menyn är den riktigt trevlig.


+ Fina prestanda
+ Avskalat och tilltalande yttre
+ Bra pekdatorläge
Dumt tangentbord


HP Pavilion x360 Convertible finns att köpa på Elgiganten

Läs mer om HP Pavilion x360 Convertible

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En tilltalande fritidsdator för dig som inte tänker skriva så mycket text. Tangentbordet diskvalificerar den som arbetsmaskin.

Specifikationer

Märke
Hewlett Packard (HP)
Typ
2 i 1-pc
Processor
Intel Core i5-8250U
Grafikkort
Intel UHD Graphics 620
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB, SSD
Skärmstorlek
14 tum, IPS
Skärmupplösning
1920x1080 pixel
USB-portar
2x usb 3.1, 1x usb c 3.1
Anslutningar
1x hdmi 1.4, hörlurar/mikrofon, SD-kortläsare
Nätverk
802.11ac, Bluetooth 4.2
Mått
32,35 x 22,42 x 1,97 cm
Vikt
1,59 kg
Batteritid
cirka 7 timmar
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10 Home, 64-bit
Benchmark (högre är bättre)
3258 (PCMark 10)