HP Pavilion Gaming Laptop 15-ec0028no

Speldator i mellanklassen.

av Markus Dahlberg #Dator #Hewlett Packard (HP)
7.7

Pavilion är HP:s mellanklasserie av bärbara datorer för konsumenter. När det står Gaming i namnet rör det sig förstås om en speldator. Det brukar betyda vassare grafik, snabbare processor, annorlunda formgivning och roligare tangentbord.

Och det är precis vad vi får – nästan. Pavilion Gaming Laptop 15 är inte fullt lika välbestyckad och utstuderat häftig som datorerna i HP:s kraftfullaste speldatorer Omen. Grafikkortet hör hemma i mellanklassen och vi får AMD:s processor Ryzen 7. Inget fel med det, om inte annat håller det priset nere.

Detta är en dator på 15,6 tum med ett chassi av matt svart plast. På vänstra kortsidan sitter strömanslutningen och en usb 2.0-port för laddning av exempelvis en mobiltelefon. På höger kortsida får vi en fullstor hdmi-port, en usb 3.1 Gen 1-port, ethernet, en usb-c 3.1 Gen 1-port samt en kortläsare för SD-kort och ett hörlursuttag. Urvalet av anslutningar går det inte att klaga på.

Med en hand fäller vi upp locket och tittar på en hyfsad IPS-panel på 15,6 tum med fina färger och godkänd ljusstyrka. Kontrasten är inte i topp och upplösningen kunde gärna vara högre. Full hd är inget att skryta med nuförtiden. Då är uppdateringsfrekvensen på 144 hertz roligare. Det ger jämnare bildrörelser i snabbrörlig grafik, till exempel filmer och spel.

Tangentbordet är fullstort och det finns plats för en numerisk del. De helt platta tangenterna är bakgrundsbelysta med grönt ljus som kan ställas in i två styrkor. W, A, S och D är markerade med en extra kant eftersom de ofta används i spel. Detta är inget tangentbord för den som tänker sig att skriva mycket. Nedslagen är känslolösa och tangenttopparna så plana att fingrarna gärna hamnar fel.

Däremot gillar vi musplattan. Den är känslig, lagom stor och perfekt intrimmad för att fungera med Windows. HP har också lyckats ovanligt bra med högtalarna, som huserar i en rad mellan tangentbordet och skärmen. Som alltid med HP är det Bang & Olufsen som har trimmat in dem.

Batteritiden mäter vi upp till måttliga 4 timmar och 19 minuter. Det är inget vidare. Det blir dessvärre till att plocka fram den enorma strömadaptern ofta. Den är gammaldags stor och otymplig.

Prestandamätningarna imponerar inte. Ssd:n är visserligen snabb och grafikkortet fint, men processorn och ramminnet hänger inte riktigt med. Det märks i vissa spel där grafiken hackar till då och då.

Prismässigt ligger HP mitt i fältet av konkurrenter. Det gör att det finns ganska lite som talar för att det står HP Pavilion Gaming 15 på inköpslistan nästa gång.


+ Stillsamt utseende
+ Bra musplatta
Halvdana prestanda
Dåligt tangentbord
Kort battertid

Läs mer om HP Pavilion Gaming Laptop 15


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

HP:s speldator saknar prestandan för vara en bra speldator och tangentbordet för att fungera som arbetshäst.

Specifikationer

Märke
Hewlett Packard (HP)
Typ
Bärbar pc
Processor
AMD Ryzen 7 3750H
Grafikkort
Nvidia GeForce GTX 1660 Ti, ATI AMD Radeon RX Vega 10
Ramminne
16 GB, DDR4
Lagring
512 GB, ssd
Skärmstorlek
15,6 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
USB-portar
1x usb c 3.1 gen 1, 1x usb 2.0, 1x usb 3.1 gen 1
Anslutningar
SD-kort, hörlurar, hdmi, ethernet
Nätverk
Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0
Mått
36 x 25,7 x 2.35 cm
Vikt
2,25 kg
Batteritid
Cirka 4,5 h
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10 Home
CPU Mark
9191,6
2D Mark
342,9
3D Mark
9070,0
Memory Mark
2047,9
Disk Mark
10904,8
Benchmark (högre är bättre)
3188,0