Kabinettet lyses op indefra af en skjult LED-pære i toppen.

HP Omen Obelisk 875-0905no

Jämförande test av tunga stationära pc.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Hewlett Packard (HP)
8.0

En stationär dator behöver inte vara en tråkig grå låda som man helst vill gömma långt under skrivbordet. Det är HP:s Omen-serie ett tydligt bevis på. Här har det varit designers på grönbete och det har gett datorerna en smula personlighet.

HP Omen Obelisk som vi har testat har – som namnet antyder – lånat en del av sin form från höga stenobelisker då den är slank och faktiskt lite högre än den skulle behöva vara. Det finns en del outnyttjat utrymme i toppen, vilket samtidigt ger datorn en bra luftgenomströmning. Toppen består av en rad perforerade trianglar, och en fläkt på baksidan tar hand om resten. Resultatet är en väldigt tyst dator som med sitt utseende gärna får stå på skrivbordet. Ena sidan består av en stor glasskiva som ger en fin utsikt över minneskapslarna från HyperX och den snabba Ryzen-processorn från AMD. Om du är den typen av person som uppskattar ett vackert moderkort kommer du att gilla det du ser här. Nästan hela innanmätet är i svart och silver, och en dold röd led-lampa ger datorns inre en röd glöd.

Det är en oerhört praktisk detalj att du inte behöver ta bort en massa skruvar för att kunna öppna chassit. Det räcker att trycka på en knapp på baksidan för att lossa glasskivan så att du kommer åt hela innanmätet. Där-
emot är strömknappen på ovansidan liten och flyter nästan ihop med chassit, och om du har stora fingrar kan det vara klurigt att lyckas träffa den.

Dessvärre är det sämre ställt med möjligheterna att bygga ut datorn då det helt enkelt saknas utrymme. Det finns inte någon ledig PCI Express-
port för att ge datorn nya funktioner och inte heller plats att expandera de 16 gigabyte arbetsminne som datorn levereras med. Sladdarna som förser komponenterna med ström är placerade för att det ska vara snyggt, inte för att det ska vara smidigt att modifiera datorn. Detta är inte en dator för folk som enkelt vill kunna byta ut komponenter senare.

RTX-grafikkortet från Nvidia tar upp nästan allt utrymme på både längden och bredden i botten på datorn, och det är så kraftfullt att det i realtid kan simulera ljusets fysiska egenskaper så att reflexer och skuggor ser extremt verklighetstrogna ut – något som du enbart lär använda om du spelar datorspel. Det är ett bra och kraftfullt grafikkort, vilket gör att HP Omen Obelisk passar strålande för personer som gillar att spela men inte att uppgradera sina datorer.


+ Bra kylning
+ Snabbt grafikkort
Krånglig strömbrytare
Svår att uppgradera

Läs mer om HP Omen Obelisk 875-0905no


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

HP Omen Obelisk är en elegant och snabb dator, men konstruktionen gör den svår att uppgradera.

Specifikationer

Märke
Hewlett Packard (HP)
Typ
Stationär pc
Processor
AMD Ryzen 5 2600, 3,4 GHz
Grafikkort
Nvidia GeForce RTX 2070, 8 GB
Ramminne
16 GB, DDR4
Lagring
1 TB HDD, 256 GB SSD (m.2)
USB-portar
7x usb 3.0, 1x usb c 3.0, 1x usb c 3.1
Anslutningar
3x DisplayPort, 1x hdmi
Mått
43,3 x 35,7 x 16,5 cm
Vikt
10 kg
Operativsystem
Windows 10 Home
CPU Mark
13221
2D Mark
551
3D Mark
14528
Memory Mark
2051
Disk Mark
8125
Benchmark (högre är bättre)
4385