Test af HP Omen 15-ax009no

HP Omen 15-ax009no

Kraftfull speldator för den som har råd att inte kompromissa

av #Dator #Hewlett Packard (HP)
9.3

Datortillverkarna lyckas hela tiden upptäcka nya små nischer som de är snabba att fylla. Nu är det prestandatunga pc för datorspelare som är extra hett och alla de stora drakarna vill vara med. Häftig formgivning, höga prestanda och coola namn är några av de gängse ingredienserna.

Detta gäller även HP som därför har tagit fram speldatorserien Omen. Den rymmer både bärbara och stationära datorer som alla har det gemensamt att de bygger på snabba processorer, tunga grafikkort och mycket minne.

Omen 15-ax00 finns i flera modeller och den vi har testat är den vassaste. Det rör sig om en 15-tumsdator i svart med minimalistisk design och röda detaljer där logotypen och det bakgrundsbelysta tangentbordet signalerar fart. Bärbara datorer med höga prestanda blir lätt stora och klumpiga och även om Omen väger modiga två kilo är den ändå ett halvkilo lättare än vår jämförbara speldator från en av konkurrenterna- – något som märks när vi konkar runt på den.

Den är dessutom rejält snabb med processorn Core i7-6700 och grafikkortet GeForce GTX 965M som grund. Tillsammans med 16 gigabyte ramminne och en ssd-enhet fungerar såväl vardagsprogrammen som de senaste spelen utan fördröjningar.

De utmärka högtalarna har tagits fram i samarbete med B&O och visst låter de godkänt. I en speldator är det dock tveksamt att satsa stora pengar på just ljudet eftersom alla seriösa spelare ändå använder hörlurar.

Vi testar Omen i några dagar med det nya spelet Battlefield 1, vilket ställer höga krav på i stort sett alla komponenter i datorn. Spelet körs dock överraskande bra och stabilt i hd-upplösning och det fungerar alldeles utmärkt även när vi skruvar upp grafikinställningarna och pressar hårdvaran. Det går dock inte att spela de nyare spelen i 4K-upplösningen.

En detalj som överraskar med Omen är att det alltid håller sig förvånansvärt kall – även när vi försöker utnyttja all prestanda. Flera bärbara i samma härad blir snabbt obehagligt varma, men HP:s dator går att ha i knäet under långa spelsessioner utan minsta obehag.


+ Höga prestanda
+ Enkel och funktionell
+ Blir inte varm
+ Bra mus och tangentbord

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

HP Omen 15-ax009no har höga prestanda och läcker design. Det märks på prislappen.

Specifikationer

Märke
Hewlett Packard (HP)
Processor
Intel Core i7-6700HQ (2,6 - 3,5 GHz, 6 MB cache, 4 kärnor)
Grafikkort
Nvidia GeForce GTX 965M (4 GB GDDR5)
Ramminne
16 GB DDR4-2133 SDRAM
Lagring
512 GB SSD
Skärmstorlek
15,6" (Reflexfri, UWVA WLED-bakgrundsbelyst UHD)
Skärmupplösning
3840 x 2160 pixel
USB-portar
1x usb 2.0, 2x usb 3.0
Anslutningar
1x hdmi, 1x hörlurar, 1xkortläsare
Nätverk
0/100/1000 Gigabit Ethernet LAN, Intel 802.11a/b/g/n WiFi og Bluettoth 4.2 (stödjer Miracast)
Mått
38,2 x 25,3 x 2,4 cm
Vikt
2,09 kg
Batteritid
Max 11 timmar
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10 Home 64
Övrigt
HP Wide HD-kamera med två mikrofoner, B&O; HP Audio Boost, stereohögtalare
Benchmark (högre är bättre)
3737.8 (Passmark Performance Test)