Gittret på båda sidorna om tangentbordet döljer de alldeles utmärkta inbyggda högtalarna.

HP Envy 13 – ab080no

Snabbast av alla på filöverföringar

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Hewlett Packard (HP)
8.7

Billiga bärbara datorer känns ibland som om tillverkaren har samlat ihop några standardkomponenter från lagerhyllorna och i all hast satt ihop en dator. Så är det inte med HP Envy 13. Det är tvärtom en genomtänkt dator, från tangentbordet, som är placerat i en fördjupning i chassit, till högtalarna, som sitter gömda bakom ett dekorativt mönster på båda sidorna om tangentbordet.

Det stora paradnumret i Envy 13 är dock den inbyggda ssd-enheten. Den är monterad i ett M.2-fack i datorn och drar på allvar upp överföringshastigheterna. Under våra tester mäter vi upp helt vanvettiga två gigabyte i sekunden. Det går inte att få det snabbare med den teknik som finns tillgänglig i dag.

När skärmen fälls upp pressas dess bakkant ner mot bordsytan, så att datorn lyfts upp lite i bakkant. Tangentbordet lutar alltså mot användaren för att ge en bättre skrivställning. Det är smart. Nackdelen är att det blir ganska obekvämt att sitta med datorn i knäet.

Tangenterna är bakgrundsbelysta, så det går utmärkt att jobba i halvmörker. Lite synd är det dock att det läcker ut ljus under tangenterna, vilket varken särskilt elegant eller bra. Om man i ett mörkt rum arbetar med datorn ur lite skev vinkel får man ljuset i ögonen. Ett annat minus är att Enter-tangenten bara är hälften så stor som normalt. Det gör att man lätt slår till på tangenten ovanför när man med vanans makt snabbt trycker på Enter med lillfingret.

Högtalarna är å andra sidan riktigt bra, särskilt med tanke på att de sitter i ett så pass tunt chassi. HP jobbar som så ofta tillsammans med de danska ljudmakarna på Bang& Olufsen för att förfina ljudtekniken. Det enkla faktum att högtalarna sitter på ovansidan gör att stereoeffekten blir mycket väl avvägd vid både musik och film.

På sidorna hittar vi bland annat en kortläsare för microSD-kort. Det går alltså inte att stoppa i ett vanligt SD-kort från digitalkameran – till det krävs det en extern läsare. Det är något att fundera på för den som tänker sig arbeta med bilder från en riktig kamera i datorn.


+ Snabb ssd
+ Bra ljud
Problematiskt tangentbord


HP Envy 13 finns att köpa på Elgiganten

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Testets mest eleganta deltagare har den senaste tekniken som får oöverträffad fart på filöverföringarna.

Specifikationer

Märke
Hewlett Packard (HP)