Test av HP Chromebook 14

HP Chromebook 14-db0005no

En liten dator som gör sitt jobb, men bara om du klarar dig utan Windows.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Hewlett Packard (HP)
8.3

Det brukar vara en dyr affär när det är dags att investera i en ny bärbar dator, men HP Chromebook 14 är något annat. Det är en väldesignad liten dator som använder Googles operativsystem Chrome OS. Vårt testexemplar har ett chassi i mörkblå plast och hopfälld känns den riktigt gedigen. Den väger runt ett och ett halvt kilo, vilket gör den lätt att packa ner i datorväskan.

I en Chromebook används alltså inte Windows och därmed går det förstås inte att köra några Windowsprogram. Här är det webbappar som gäller: Gmail, YouTube, Microsoft Word online och Google Dokument till exempel. Allt körs direkt i den inbyggda webbläsaren. En stor bonus är att det även går att köra appar för Android. De hämtas som vanligt från Google Play Butik.

Chromebook 14 är inte precis någon racer, men den öppnar appar utan fördröjning och vid det dagliga kontorsarbetet med ordbehandling märks det inte att det är en dator från lågprishyllorna vi sitter vid.

Chassit är chosefritt byggt och vi får en usb c-port och en gammal usb-port på vardera kortsidan. Båda usb c-portarna kan användas för att ladda batteriet och just denna lilla finess är verkligen något vem som helst kan uppskatta när strömmen behöver fyllas på. På ena kortsidan finns det även en minneskortläsare för Micro-SD.

Skärmen är förvånansvärt skarp och ljusstark. Kontrasten är dessvärre inte den bästa.

Det står visserligen B&O vid de två högtalarna mellan skärmen och tangentbordet, men något hi-fi-ljud är det inte frågan om. Men visst, ljudkvaliteten duger gott för YouTube. Att lyssna på musik någon längre tid blir dock en basfattig och tunn plåga.

Det är inte bara operativsystemet som är lite speciellt med den här datorn. Tangentbordet är skräddarsytt till Chrome OS. Det innebär till exempel att det inte finns någon Windowstangent. I stället får vi en rad snabbtangenter i tangentbordets översta rad. Här går det till exempel att ändra ljusstyrkan och ljudvolymen.

Här och där har HP snålat på materialet för att dra ner kostnaderna. Tangentbordet är tyvärr en av de komponenter som har fått bidra till det låga priset. Det sviktar en del vid de mittersta tangenterna, något som är besvärande för den som är van att trycka hårt på tangenterna.

Chromebook 14 är med andra ord inte någon perfekt dator. Men en titt på prislappen förlåter det mesta. Det är i princip omöjligt att hitta en ny bärbar pc som kostar så här lite. Helt klart ger Chromebook 14 mycket för pengarna.

Vågar man då satsa på en Chromebook? Svaret är det gamla vanliga: Vad ska du använda den till? Behöver du bara surfa, skicka e-post och kanske ordbehandla lite har datorn egentligen allt som behövs.


+ Perfekt pris
+ Kör Android-appar
Billigt tangentbord

Läs mer om HP Chromebook 14-db0005no


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En enkel och bra dator med en tilltalande prislapp. Men Windows får vi inte.

Specifikationer

Märke
Hewlett Packard (HP)
Typ
Chromebook
Processor
AMD A6-9220
Grafikkort
AMD Radeon R4
Ramminne
4 GB, DDR4
Lagring
64 GB SSD
Skärmstorlek
14 tum
Skärmupplösning
1366 x 768 pixel
USB-portar
2x usb c, 2x usb 2.0
Anslutningar
Kortläsare micro-SD
Nätverk
Wi-Fi 5 (802.11ac)
Mått
33,7 x 22,69 x 183 cm
Vikt
1,54 kg
Batteritid
Upp till 10,5 timer
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Chrome OS