Det matsorte kabinet er nogenlunde lige så festligt som en gravsten.

Edge E-Sport 1660Ti/AMD

Jämförande test av tunga stationära pc.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Edge
7.6

Edge är ett datormärke som monteras i Skandinavien med komponenter från olika tillverkare. Resultatet blir en dator som du skulle kunna köpa i lösa delar och bygga själv, men här får du den färdigmonterad. Om det är bra eller dåligt är en smaksak, men det ger datorn en ganska anonym framtoning oavsett om man tittar på insidan eller utsidan. Chassit är en diskret svart låda, och det finns inga som helst kännetecken vare sig på framsidan eller på sidorna.

Prestandamässigt är datorn dock allt annat än tråkig då den har en av AMD:s snabbaste Ryzen-processorer. Det är just processorn som är Edgedatorns stora skrytpunkt, eftersom den faktiskt kan ”springa ifrån” många av de snabbaste processorerna hos konkurrenten Intel.

Det datorn har i beräkningskraft, saknar den dock i lagringsutrymme. 512 gigabyte är inte mycket i en modern dator, och de flesta seriösa användare lär köpa och montera minst en extra stor hårddisk samtidigt som de köper datorn. Det är dock inga problem då chassit sväljer en hel del extra utrustning.

Det är enkelt att öppna chassit om du vill rota i datorns inre. Du behöver bara lossa ett par tumskruvar för att kunna lyfta bort hela sidan.

Om vi räknar strömförsörjning, chassi, processor och grafikkort, finns det totalt sex stycken fläktar i datorn. De flesta av dem är tysta och grafikkortet kan bara höras när man verkligen pressar det. Den stora processorfläkten skapar däremot hela tiden ett svagt skorrande ljud som lätt blir ganska irriterande i längden om man sitter nära datorn.

Det följer varken med tangentbord eller mus när du köper Edge E-Sport-datorn, men med tanke på vilken typ av dator det handlar om lär de flesta ändå vilja investera i utrusning som de trivs med. Att skicka med den utrustningen hade bara varit ­onödigt.


+ Snabb processor
+ Lättöppnat chassi
Låter mycket
För lite lagring

Läs mer om Edge E-Sport 1660Ti/AMD


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Edge E-Sport är extremt snabb och klarar även krävande uppgifter. Den väsnas dock en del och skulle behöva mer lagringsutrymme.

Specifikationer

Märke
Edge
Typ
Stationär pc
Processor
AMD Ryzen 5 2600, 3,4 GHz
Grafikkort
Nvidia Dual GeForce GTX 1660 Ti OC
Ramminne
16 GB, DDR4
Lagring
512 GB, SSD (m.2)
USB-portar
3x usb 3.0
Anslutningar
2x dvi, 1x DisplyPort, 1x hdmi, 1x PS/2
Mått
44 x 39,9 x 21 cm
Vikt
9,7 kg
Operativsystem
Windows 10 Home
CPU Mark
14765
2D Mark
593
3D Mark
11870
Memory Mark
2363
Disk Mark
4802
Benchmark (högre är bättre)
4547