Test av Dynabook_Tecra_X50

Dynabook Tecra X50-F-16L

Elegant 15-tummare för affärsfolk.

av Markus Dahlberg #Dator #Dynabook
7.4

Tecra är Dynabooks datorserie för affärslivet. X50 är en elegant 15-tummare med gott om portar och hyfsad batteritid. Men det finns en del frågetecken.

Datorn är snygg och ingen som bär den med sig behöver skämmas. Det är sobert svart med ett relativt tunt chassi i borstad aluminium. När locket fälls upp möts vi av en reflexfri skärm av medelmåttig kvalitet. HD-upplösningen imponerar inte på någon och varken färger eller kontrast livar upp. Ljusstyrkan är godkänd, men inte mer. Å andra sidan är detta en arbets-pc – vem behöver glada färger i Word?

Det som stör mer är det hopkrympta tangentbordet som tycks ha klämts in i mitten av chassit. Kanterna runt om är enorma och de små tangenterna inbjuder inte till några längre skrivseanser. Det hade mycket väl fått plats med en numerisk del, men det får vi inte. Bakgrundsljuset i tangenterna är för klent och stängs av för snabbt för att det ska kännas smidigt att jobba i mörker. Det hade behövts mer ljus, för Dynabook har gömt styrningen av till exempel skärmljus och ljudvolym lite här och var tangentbordet och tryckt symbolerna på tangenterna i en mörk grå färg som knappt syns ens i dagsljus – än mindre när det är mörkt. Innan man lär sig var alla funktionstangenter sitter blir man lätt irriterad eftersom det är svårt att hitta dem.

Prestandan i den här modellen är högst medelmåttig, men för målgruppen fullt tillräcklig. Datorn arbetar på med kontorsprogrammen och webbläsaren utan fördröjningar och det allra bästa är att den klarar det utan att fläktarna behövs. När datorn belastas hårt susar det kraftigt från dem, men i det dagliga arbetet händer det sällan.

Inloggningen i Windows är bekväm med den snabba ansiktsigenkänningen eller via fingeravtrycksläsaren, som sitter i den lite för lilla musplattan.

Dynabook brukar hävda att många företag kräver en ethernetport, men den är bortplockad här. Lika bra det, för datorn stödjer Wi-Fi 6 – det vill säga morgondagens snabba trådlösa nätverk. Vi får också Bluetooth 5 och riktigt många usb-portar av modernt snitt. Värt att tänka på är att laddningen sker via usb c och att båda usb c-portarna sitter på höger kortsida. Där får vi även en hdmi-port i full storlek. Utmärkt bra när datorn ska kopplas upp mot en projektor eller bildskärm.

Återstår då prislappen på 17000 kronor. Det känns som ett överpris, men om Dynabooks goda byggkvalitet håller måttet över tid kan det vara rimligt. Tecra X50 känns som en stabil dator som bör kunna hålla länge.


+ Snygg
+ Välbyggd
Trist skärm
Dåligt tangentbord
Läs mer om Dynabook Tecra X50-F-16L


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En välbyggd och smidig 15-tummare med medelmåttiga prestanda. Trist tangentbord, men utmärkta portar.

Specifikationer

Märke
Dynabook
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i5-8265U
Grafikkort
Intel UHD 620
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GD, ssd
Skärmstorlek
15,6 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixe
USB-portar
2x usb c Thunderbolt, 2x usb 3.1 gen 1
Anslutningar
Hdmi, microSD-kortläsare, hörlurar
Nätverk
Bluetooth 5.0, Wi-Fi 6
Mått
35,9 x x25 x 1,8 cm
Vikt
1,42 jg
Batteritid
Ca 10 h
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10 Pro
CPU Mark
5794,2
2D Mark
236,1
3D Mark
989,0
Memory Mark
1810,7
Disk Mark
11847.4
Benchmark (högre är bättre)
1973,9 (PassMark)