Test av Satellite Pro L50-G-17R

Dynabook Satellite Pro L50-G-17R

Snabb arbetsdator.

av #Dator #Dynabook
7.2

Bärbara pc av i dag kan vara en härlig upplevelse. De är lätta, tunna, snygga och har gott om prestanda för de flesta uppgifter. Kort sagt är en modern bärbar pc ett under av teknik och funktionalitet.

Det mesta av detta tycks Dynabook ha missat fullständigt med sin nya 15-tummare, som är överraskande trist. Det märks verkligen att detta inte är en konsumentdator, utan att arbets-pc för företag. Kanske uppfyller den fler krav än vad vi som konsumenter tar hänsyn till och det är väl därför den ser så himla tråkig ut. Svart plast över allt. Satellite Pro L50 har hämtat sitt utseende från datorer som ligger något decennium bakåt i tiden. Enda fördelen är väl att inga tjuvar vill norpa den så fort de kommer åt eftersom den knappt märks i all sin anspråkslöshet.

Lockets svarta plast är tunt räfflat vilket åtminstone har den fördelen att man får ett bra tag om datorn när man bär den med sig. Samma plast och samma räfflor återfinns i området runt tangentbordet och här är fördelen att plasten inte drar åt sig några fingeravtryck. Till och med tangentbordet är underligt med aningen för höga tangenter som är svåra att komma överens med. Det är inte skönt att skriva länge på tangentbordet. Dessutom saknas det bakgrundsbelysning, vilket känns mycket märkligt anno 2020. Å andra sidan får det plats en rejäl numerisk del till höger.

Musplattan är ganska okänslig, och lite udda placerad till vänster i den hittar vi fingeravtrycksläsaren som snabbt och lätt loggar in i Windows. Datorn stödjer inte ansiktsinloggning.

Skärmen är enkel med låg upplösning och lite för klen ljusstyrka. Bilden förvrängs om man inte sitter absolut rakt framför den. I en så här pass stor dator vill vi se högre upplösning än de 1920 x 1080 vi får.

Bland det bästa med Satellite Pro L50 är att den har gott om portar. Tre stora usb-portar, en usb c och en fullstor hdmi är riktigt bra. Här finns även en läsare för sd-kort. Dynabook envisas med att lägga till en ethernetport, vilket är ett krav från många företag. I en dator som stödjer den senaste trådlösa standarden Wi-Fi 6 kan man fråga sig varför.

Innanmätet då? Här finns inte mycket att klaga på. Även om vi får den senaste generationen Core i7-processor och gott om ramminne är det den hypersnabba ssd:n som står ut. Datorn är snabb och startar Word lika kvickt som vi hinner klicka på ikonen. Batteritiden på knappa tio timmar imponerar i en så här pass stor dator och som arbetshäst gör den verkligen sitt jobb.

Detta måste vara en dator som är skräddarsydd för IT-avdelningar på stora koncerner. Konsumenten som behöver en 15-tummare i vardagen har gott om bättre och roligare alternativ. Hade Dynabook skalat bort ett par-tre tusenlappar på priset hade det här testet fått en annan utgång.


+ Snabb
Slarvigt tangentbord
Låg skärmupplösning
Gammaldags

Läs mer om Dynabook Satellite Pro L50-G-17R


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En visserligen snabb dator, men så trist. Tråkigt tangentbord och svart plast.

Specifikationer

Märke
Dynabook
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel® Core i7-10150U
Grafikkort
Intel UHD
Ramminne
16 GB
Lagring
512 GB, SSD
Skärmstorlek
15,6 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
USB-portar
1x usb c 3.1 Gen 1, 3x usb 3.0
Anslutningar
1x hdmi, hörlurar, sd-kort, ethernet
Nätverk
Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0
Mått
36,1 × 24,4 × 2 cm
Vikt
1,7 kg
Batteritid
9 h
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10 Pro
Övrigt
Stereohögtalare
CPU Mark
8777,7
2D Mark
612,7
3D Mark
1298,9
Memory Mark
2896,7
Disk Mark
23994,5
Benchmark (högre är bättre)
3767,6