Den blå knop i midten af tastaturet kan bruges i stedet for musepladen.

Dynabook Portege X30L-K-108

Portégé X30L-K-108 är en mycket lätt och slimmad dator som i gengäld sparar lite på prestandan.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Dynabook
8.0

Dynabook Portégé X30L-K-108 är en slimmad och lätt dator som du knappt märker att du har med dig i väskan.

Trots det höga priset måste du dock stå ut med några irriterande detaljer. Våra mätningar visade till exempel en prestanda som ligger något lägre än genomsnittet. Processorn och SSD-enheten är de största trumfkorten som Portégé X30L har på hand. När det gäller grafisken är prestandan där­emot inte så imponerande. Det här är först och främst en dator att ta med under armen. Om du behöver köra krävande program och spel måste du hitta en annan som är snabbare.

Datorn låter en aning vid de mest krävande testerna, men annars är den nästan ljudlös. Du kan med andra ord använda den var som helst utan att störas av fläktljud.

Dåliga tangentbord är ofta tunna datorers förbannelse, och Dynabook X30L klarar sig inte undan. Det är svårt att känna när tangenterna är nedtryckta, vilket blir lite tröttsamt om du ska skriva längre texter på datorn. Mitt på tangentbordet sitter en liten blå styrknopp som kan användas istället för musplattan för att styra muspekaren. Vi lyckades aldrig få full kontroll över muspekaren med hjälp av knoppen, och det dröjde inte länge förrän vi återvände till musplattan för att styra datorn. Skärmen har en väl upplyst bild med bra kontrast. Upplösningen är visserligen måttliga
1 920 x 1 080 pixlar, men det gör inte så mycket när skärmen inte är större. Vi hade svårt att urskilja individuella pixlar i bokstäver på skärmen, vilket är positivt. Skärmen är inte beröringskänslig och har en matt yta som inte får reflexer om du tar med datorn ut en solig dag. Skärmen kan dessutom vikas 180 grader, så att den ligger helt platt på bordet som en förlängning av resten av datorn.

Det finns många anslutningar med tanke på hur slimmad datorn är. Den största överraskningen är en port för kabelnätverk. Faktum är att den är så hög att den sticker ut lite i botten, och en plastkant på den bakre delen av undersidan lyfter datorn så att den inte vilar på porten. Den upphöjda
undersidan gör det också enkelt för datorn att bli av med värme.

Vi tyckte om möjligheten att logga in snabbt i Windows med ansiktsigenkänning. Det krävs en speciell infraröd lins i kameran för detta, och det har Dynabook-datorn.


+ Väldigt lätt

+ Bra skärm

– Prestandan är förhållandevis låg

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Portégé X30L-K-108 är en mycket lätt och slimmad dator som i gengäld sparar lite på prestandan.

Specifikationer

Märke
Dynabook
Processor
Intel Core i7-1260P
Grafikkort
Intel Iris Graphics
Ramminne
16 GB
Lagring
512 GB SSD
Skärmstorlek
13,3"
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixels
USB-portar
2 x USB-C 3.2 Gen 2, 2 x USB 3.1
Nätverk
Wi-Fi 6E
Mått
30,6 x 21 x 1,79 cm
Vikt
904 g
Operativsystem
Windows 11
CPU Mark
15341
2D Mark
303
3D Mark
2990
Memory Mark
2848
Disk Mark
20801
Benchmark (högre är bättre)
3202