Test av Dell XPS 15 (2018)

Dell XPS 15 (2018)

En snygg dator med många företräden, men även med ett par smärre skavanker.

av #Dator #Dell
8.1

Dell XPS 15 kan beskrivas som en solid allround-pc. Den ligger över medel vad gäller vikt, prestanda och pris och den klarar det mesta som en dator kan utsättas för – med undantag för de mest avancerade 3d-spelen.

Detta är en riktigt bra arbetsdator som bjuder in till att bli använd. Det utmärkta grafikkortet tillsammans med en rimligt snabb processor ser till att de flesta program startas snabbt och att de flyter på utan störningar. Det fina tangentbordet är ovanligt välskapt för ordbehandling under lång tid.

Skärmen utmärker sig genom att vara lysande klar med en matt yta som förhindrar reflexer. Även den är snäll mot långtidsarbete och trots många timmar framför skärmen riskerar man inte trötta och irriterade ögon.

Stor skärm i liten låda

Ett kännetecken för Dells bärbara datorer med XPS i namnet är den extremt tunna kanten runt skärmen. Därför får en skärm på 15,6 tum här plats i ett chassi som vanligen hör hemma i en 14-tummare. Trots de nätta måtten är XPS 15 ganska tung. Dell har prioriterat funktionalitet och anslutningsmöjligheter före mobilitet.

Chassit är ovanligt välbyggt, men till vissa delar inte särskilt praktiskt. De lätt störande fläktarna blåser nämligen ut varm luft rakt nedåt. Står datorn på skrivbordet spelar det inte så stor roll eftersom den med hjälp av en gummilist lutar lite, så att luften får fritt fram. Men sitter man med datorn i knäet blir det snabbt varmt och det är svårt att undvika den varma luftströmmen kring benen.

En annan detalj som kan tyckas märklig är placeringen av webbkameran. Den sitter under skärmen i stället för som brukligt ovanför den. Den låga placeringen gör att man alltid filmas underifrån, vilket inte är särskilt snällt mot dubbelhakorna under videosamtal i Skype.


+ Bra skärm
+ Fint tangentbord
Låter en hel del
Skum placering av webbkameran


Dell XPS 15 (2018) finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Dell XPS 15 (2018)

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En bra men dyr arbetsdator från Dell.

Specifikationer

Märke
Dell
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i5-8300H
Grafikkort
NVIDIA GeForce GTX 1050 med 4 GB GDDR5
Ramminne
8 GB DDR4 2666 MHz
Lagring
256 GB M.2 2280 PCIe SSD
Skärmstorlek
15,6 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
USB-portar
3
Nätverk
802.11ac
Mått
35,7 x 23,5 x 1,7
Vikt
1,8 kg
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10 Home