Test av Dell XPS 13 9380 (2019)

Dell XPS 13 9380 (2019)

Årets version av Dells framgångsrika 13-tummare som fortfarande håller sin positionen som marknadens ledande ultrabook.

av #Dator #Dell
9.0

Nyheterna i årets upplaga av Dells snart klassiska ultrabook XPS 13 märks knappt. Det handlar mest om nya komponenter under skalet. Vi får den senast processorfamiljen från Intel, vilket gör datorn lite snabbare än förra årets modell. I övrigt får man leta efter synbara nyheter.

Detta är fortfarande en ytterst potent dator i ett tunt skal med en skärm som går nästan ända till kanten. En liten men betydelsefull skillnad mot tidigare modeller är att skärmen är matt, vilket minimerar risken för reflexer. Den som har lite mer pengar kan dessutom få XPS 13 med pekskärm.

Den stora nyheten är att webbkameran numera sitter där den ska, det vill säga mitt ovanför skärmen. Det är betydligt bättre än den tidigare placeringen under skärmen till vänster, som gjorde att man alltid filmades snett underifrån med allt vad det innebär av fula skuggor och vällande dubbelhakor. Webbkameran har fortfarande upplösningen 720p och bilderna blir väl inte supertoppen, men de duger och man behöver inte längre se lika rund och go ut. Även om Dell hävdar att kameran är mindre och tunnare än någonsin innebär det att locket blir aningen tjockare – dock knappt märkbart. Tyvärr stödjer kameran inte ansiktsidentifiering.

Det finns mycket att tycka om i XPS 13. Den i strömbrytaren inbyggda fingeravtrycksläsaren är ett exempel. Ett annat det behändiga formatet och det faktum att detta är en ruskigt snabb dator som är enkel att ta med överallt och i alla sammanhang. Vi gillar även programmet Power Manager där det går att ställa in hur värmen ska hanteras. Här finns val som Tyst och Ultraprestanda och som påverkar hur fläktarna jobbar – och därmed hur mycket datorn låter. Det är faktiskt inte alls så dumt.

Precis som tidigare är Dell XPS 13 en dator som klarar det mesta. Den passar lika bra för filmtittning som långa sittningar vid sammanträdesbordet med avancerade kalkylark.


+ Snabb och nätt
+ Klarar det mesta
+ Hög byggkvalitet
Dyr

Läs mer om Dell XPS 13


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Dell putsar vidare på sin härliga bärbara dator. Webbkameran sitter nu på rätt ställe, annars är förbättringarna subtila.

Specifikationer

Märke
Dell
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i7-8565U
Grafikkort
Intel UHD Graphics 620
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB , SSD
Skärmstorlek
13,3 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
USB-portar
3x usb c
Anslutningar
Hörlurar, kortläsare MicroSD
Nätverk
802.11ac, Bluetooth 4.2, Miracast
Mått
30,2 x 19,9 x 11,6 cm
Vikt
1,23 kg
Batteritid
Cirka 8 timmar
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10 Home, 64 bit
Övrigt
Bakgrundsbelyst tyangentbord i tre steg, usb c - usb 3.0-adapter
Benchmark (högre är bättre)
3948,4 (PassMark)