Dell XPS 13 9370

En tajt bärbar dator med i stort sett alla rätt. Lång batteritid, härlig kantlös skärm och moderna funktioner i ett paket som övertygar på alla punkter.

av #Dator #Dell
8.9

Dell XPS 13 tog världen med storm när den kom för tre år sedan. Det rör sig om en vältrimmad bärbar pc med en skärm som går nästan ända ut till kanterna. Det blev en liten sensation och modellen är fortfarande ledande i lyxsegmentet för 13-tummare.

Nu är det dags för en uppdatering och vad är svårare än att uppdatera en klassiker? Men Dell har lyckats genom att gå ytterst varsamt fram. Mycket är sig likt och när vi jämför med förra årets modell gäller det att vara skarpsynt för att se skillnaderna. Den är lite tunnare, aningen smalare och inte riktigt lika djup. Skillnaderna är subtila, men en smidig dator har blivit ännu lite nättare och tajtare.

Locket och undersidan är precis som tidigare i metall. Det ger en känsla av att datorn är stabil och tålig. När locket fälls upp är hela ytan runt tangentbordet svart och gjord av vävd kolfiber. Ytan är mjuk, nästan som gummi, och mycket skön att vila handen på. En nyhet för året är att XPS 13 även finns i vitt och då är även ytan runt tangentbordet vit och gjord av vävd glasfiber. Tangenterna är bakgrundsbelysta och ljuset aktiveras så fort händerna närmar sig tangenterna.

Musplattan är stor och känslig. Den har lite av samma yta som området runt omkring och den är skön att arbeta med.

Ett av slagnumren med XPS 13 är att skärmen går nästan ända ut till kanterna. Ramen runt bildytan är fyra millimeter runt om, utom i nederkant. Nedanför skärmen sitter webbkameran som i den modell vi har testat stödjer Windows Hello. Det innebär att det går att logga in enbart genom att visa upp sitt ansikte framför kameran. Det fungerar strålande. Det finns även en fingeravtrycksläsare som Dell snillrikt har byggt in i strömbrytaren, som sitter till höger om tangentbordet. Skärmen är ljusstark och skarp med fin färgåtergivning. Arbetar man med datorn när det är mörkt måste ljuset dras ner, annars lyser skärmen för starkt.

Eftersom detta är en modern dator har den bara usb c-portar. Den har å andra sidan tre stycken, varav en stödjer Thunderbolt 3 och två kan användas för att ladda datorn. Det finns även ett hörlursuttag och en kortplats för MicroSD-kort. Det låter kanske futtigt, men det räcker. Dell har den goda smaken att skicka med en adapter från usb c till usb 3.0.

Inuti finns det inte mycket att klaga på. Processorn är av senaste snitt, ramminnet väl tilltaget och lagringen sköts av en stor och snabb ssd. Grafiken hör dock inte till XPS:s starkaste sida, även om allt är snyggt och snabbt i Windows. Intels grafikkort 620 är inte avsett för spel precis, men för all annan användning duger det gott.

Dell använder en särskild isolering från Gore för att datorns yta inte ska blir varm. Ett sinnrikt system under skalet leder bort värmen och två fläktar ser till att hålla datorn kyld. För det mesta är dock XPS 13 knäpptyst, så fläktarna behövs bara om datorn belastas hårt.

Det är svårt att inte tycka om Dell XPS 13. Den har numera ersatt min iPad när jag tittar på film sena kvällar i sängen när jag inte kan somna. Det beror inte bara på att den är så smidig och nätt, utan också på att batteriet räcker i flera dagar om den bara används för någon timmes tv-tittande om kvällen. Smart då att det finns en liten knapp på vänster kortsida för att kolla batteristatusen.


+ Nätt och smidig
+ Välbyggd
Dyr


Dell XPS 13 9370 finns att köpa direkt från Dell

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En härlig bärbar pc med alla rätt. En perfekt kombination av arbetsredskap och hem-pc. Lätt, smidig och snygg.

Specifikationer

Märke
Dell
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i7-8550U
Grafikkort
Intel UHD Graphics 620
Ramminne
16 GB
Lagring
512 GB, PCIe SSD
Skärmstorlek
13,3 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
USB-portar
3x usb c
Anslutningar
Hörlurar, kortläsare MicroSD
Nätverk
802.11ac
Mått
11,6 x 302 x 199mm
Vikt
1,21 kg
Batteritid
10 timmar
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10 Home, 64-bit
Övrigt
Bakgrundsbelyst tangentbord
Benchmark (högre är bättre)
3426,3 (Passmark)