Dell XPS 13 9365

Dells XPS 13 är en kompakt och snygg 2 i 1-dator med höga prestanda.

av Christian Slot #Dator #Dell
9.3

Det här är en 2 i 1-dator som luras. Dell XPS 13 (9365) kommer i en tjock mattsvart låda som är minst lika elegant som de förpackningar Apple levererar sina datorer i. Väl uppackad väger inte XPS 13 mer än en stor pekdator och den känns lyxig med ett bakstycke i aluminium och handledsstöd i kolfiber. Detta må vara en liten och smäcker dator, men den är ett monster.

Dell har nämligen petat in en sjunde generationens Core-processor från Intel i form av i7-7Y75, som bland annat utmärker sig genom att den kyls passivt, det vill säga utan ventilation. Det behövs alltså inga fläktar, vilket leder till att datorn är helt ljudlös. Trots detta är processorn kraftfull och den klarar sig minst lika bra som processorerna i traditionella bärbara pc. Värt att notera är dock att det inte går att köra processorn i maxfarten 3,6 gigahertz särskilt länge innan den blir för varm.

Det sitter åtta gigabyte ramminne i datorn. Det kan dock uppgraderas till det dubbla, vilket inte är någon dum idé om du vill surfa med Chrome och samtidigt klara av arbetet med andra program.

Flexibel skärm
Pekskärmen på 13,3 tum kan vinklas helt bakåt till datorns baksida och fungerar då precis lika bra som en pekdator. Eftersom datorn är så pass tunn känns det helt naturligt att använda den i surfplatteläget och det märks inte att den även kan fungera som en traditionell bärbar pc. En fördel med detta är att tangentbordet fungerar perfekt som stöd om man vill ställa pekdatorn på ett bord för filmvisning.

Dessutom imponerar skärmens utformning eftersom den når nästan ända ut till kanten, även om den inte är helt kantlös som Dell påstår. Upplösningen är 1920×1080 pixel, det vill säga full hd. Panelen är av IPS-typ och den skyddas av Gorilla Glass, som är samma typ av hårda glas som finns i mobiltelefoner. Bilden är extremt skarp med klara färger och hög kontrast – även i fullt dagsljus.

En irriterande detalj är dock att ljusstyrkan automatiskt justeras ned om man till exempel öppnar en vit webbsida. Tanken är förstås att spara ström och skona ögonen mot alltför starkt ljus, men nog vill man själv bestämma hur ljus skärmen ska vara.

Smalt tangentbord
XPS 13 har moderna portar i form av usb c, Thunderbolt 3 och DisplayPort tillsammans med en kortläsare för microSD-kort. Musplattan reagerar prompt och ger skön återkoppling till fingrarna när man jobbar med den.

Tangentbordet är dock aningen för smalt för normalstora händer. Det känns nästan som om händerna ska slå in i varandra medan man skriver. Detta är mest en smaksak och en fråga om vana, så därför är detta enda lilla problem inget som drar ner vårt betyg.


+ Snabb och kompakt
+ Bra skärm
+ Bra som pekdator
Irriterande autoljusstyrka


Dell XPS 13 finns att köpa här direkt från Dell

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

XPS 13 är en kompakt 2 i 1-pc med imponerande utseende och prestanda.

Specifikationer

Märke
Dell
Typ
2 i 1-pc
Processor
7:e gen. Intel Core i7-7Y75 processor (4 MB cache, max 3,6 GHz)
Grafikkort
Intel HD Graphics 615
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB PCIe SSD
Skärmstorlek
13,3 tum, InfinityEdge-pekskärm med full hd
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
USB-portar
Usb c
Anslutningar
1x Thunderbolt 3,1x DisplayPort via usb c, 1x kortläsare, 1x hörlurar, 1x Noble-lås
Nätverk
Bluetooth 4.2
Mått
19,9 x 3,04 x 1,3 cm
Vikt
1,24 kg
Batteritid
Upp till 10 timmar
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10
Övrigt
Webbkamera (720p) med bred bild och dubbla mikrofoner
Benchmark (högre är bättre)
2117,5 (PassMark)