Test av Dell XPS 7390 2-in-1

Dell XPS 13 7390 2-in-1

Bärbar pc och surfplatta med 10:e generationens Intelprocessor.

av Markus Dahlberg #Dator #Dell
8.2

En gammal sanning är att det inte går att få allting på en gång. Ska datorn vara snabb måste den vara stor och tung och dra mycket ström. Vill man ha en dator som även kan fungera som en surfplatta blir den långsam med halvtaskiga specifikationer. Allting är kompromisser.

Den sanningen ändrar Dell på nu med sin nya 2 i 1-dator XPS 13 7390, som har en vassare processor än vanliga XPS 13, mängder med ramminne och en ruskigt snabb ssd. Plötsligt har vi en 2 i 1-dator som allvar hotar de traditionella bärbara datorerna om att vara snabbast, lättast och bäst. 7390 är lika mycket en kompetent dator som ett systemskifte.

Formgivningen följer Dells lyckade design med ett extremt vältrimmat chassi och en skärm som täcker i stort sett hela insidan av locket. Skärmkanterna är tunnare än någonsin och 7390 för XPS-arvet vidare med den äran. Chassit i matt aluminium tillsammans med den svarta kolfibern runt tangentbord och skärm ger ett proffsigt intryck. Och det går nästan att öppna skärmen med en hand. Datorn är lite för lätt, så den halkar iväg om man inte håller emot. Byggkvaliteten är som vanligt skyhög.

Skärmen som möter oss är ljusstark. Bilden är skarp och färgerna glada och livfulla. Upplösningen är hög, faktiskt lite över 4K, men den passar perfekt till den här storleken. Formatet är samma som på bio, det vill säga 16:10. En nackdel med skärmen är att den drar mycket ström när ljusstyrkan dras upp. En annan att den är blank. Här gäller det att hålla sig undan från direkt solljus och starka lampor.

Det är extra trevligt att skriva på tangentbordet eftersom tangenterna ger lite mer motstånd än i andra bärbara. Det känns lite mer när man skriver och klickljudet när en tangent trycks ner är lite högre än i andra fall. Kanske larvigt, men det funkar. Musplattan känns däremot lite seg. Responsen är inte lika blixtrande som man kan önska.

Som surfplatta fungerar 7390 ypperligt. Den är visserligen inte lika platt som en iPad och den väger lite för mycket för att vara riktigt bekväm, men bildkvaliteten och den fina pekskärmen gör det till ett nöje att se på film eller vad man nu gör i surfplatteläget.

Vid normalt arbete är datorn tyst. Ibland susar det lite från fläktarna, men det går att köra hyfsat tungrodda program utan att kylsystemet börjar susa alltför högt. Lite synd är det att grafikkortet inte är i paritet med processorn. Det är dock inget som märks i vardagen precis och den här datorn är knappast anpassad för stora spel.

Det är inget snack om annat än att XPS 7390 2-in-1 är en trevlig dator. Den är skönt ren från bloatware, alltså demoversioner av allsköns program, och den är härligt enkel att ta med sig precis överallt. Den som plockar upp en 7390 ur väskan behöver inte skämmas en sekund. Men priset. Är 25 000 kronor rimligt? Det beror på. I en samtid när mobiltelefoner kan kosta bortåt 18 000 kronor är prislappen klart överkomlig. Å andra sidan finns det gott om alternativ som är lika bra och betydligt billigare. De är bara lite tjockare, fulare och tråkigare.


+ Tunn, lätt och elegant
+ Snabb
Bra som surfplatta
Dyr

Läs mer om Dell XPS 13 7390 2-in-1


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En underbar allt i ett-dator med fina prestanda. Välbyggd, elegant och trimmad. Men också riktigt dyr.

Specifikationer

Märke
Dell
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel® Cor i7-1065G7
Grafikkort
Intel Iris Plus
Ramminne
16 GB, LPDDR4x
Lagring
512 GB, ssd
Skärmstorlek
13,4 tum
Skärmupplösning
3840 x 2400 pixel
USB-portar
2x usb c (Thunderbolt 3 + DisplayPort)
Anslutningar
Hörlursuttag, microSD-kortläsare
Nätverk
Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0
Mått
1,3 x 29,6 x 20,7 cm
Vikt
1,33 kg
Batteritid
2-10 h
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10 Home
CPU Mark
10311,9
2D Mark
479,9
3D Mark
1949,5
Memory Mark
2703,1
Disk Mark
15207,1
Benchmark (högre är bättre)
3694,9