Test av Dell Latitude 5289

Dell Latitude 5289

Dell Latitude 5289 är en ytterst robust 2 i 1-dator med extremt lång batteritid.

av #Dator #Dell
7.4

Datorer som fungerar som både bärbara pc och pekdatorer blir allt populärare. Det är en tilltalande tanke att ena stunden sitta och arbeta med datorn vid skrivbordet för att i nästa stund slå sig ned i soffan med en skärm och titta på Stranger Things 2.

Denna beskrivning stämmer in på Dell Latitude 5289, som ser ut som en traditionell bärbar pc men som även fungerar som en pekdator. Tangentbordet kan vinklas 360 grader bakåt, så att allt styrs via pekskärmen.

Det första vi noterar när vi packar upp Dell Latitude 5289 är att den känns väldigt robust och välbyggd. Magnesiumchassit är belagt med gummi. Gångjärnen är av metall och skärmen skyddas av extra hårt så kallat Gorilla Glass – vilket sägs vara näst intill omöjligt att ha sönder. Det har vi inte vågat prova dock. Alltsammans ger en dator som är ett mycket praktiskt arbetsredskap.

Som vanligt går det att anpassa sin Delldator på otaliga vis. Vår modell baseras på Intels processor Core i5, åtta gigabyte ramminne och en ssd på 256 gigabyte. I testprogrammet PassMark får den 2920 prestandapoäng, vilket är bra utan att imponera. Det räcker dock gott för att Latitude ska fungera absolut klanderfritt till det vardagliga arbetet. Det som spökar är grafikkortet Intel HD Graphics 620 som inte är anpassat för grafiktunga program, till exempel spel.

Bra tangentbord och lång batteritid

Det är något av en smaksak om man gillar ett tangentbord eller inte, men det som Dell har använt här är på många sätt toppen. Det är lite mindre än normalt och de matta tangenterna är lite högre än vad vi är vana vid. Det är dessutom aningen konkavt genom att vissa tangenter böjer av nedåt. Detta faktum tillsammans med det perfekt motståndet i tangenterna gör det mycket skönt att skriva på tangentbordet. Dessutom är det bakgrundsbelyst.

Tyvärr är musplattan inte lika rolig. Den är lite för liten, vilket lätt blir irriterande när man ska rulla eller dra och släppa över längre distanser.

Batteritiden är överraskande bra. I vår modell sitter det ett batteri på 60 watt, men datorn kan även bestyckas med ett billigare 45-wattsbatteri. Efter en hel arbetsdag med kontorsarbete med anslutning till ett trådlöst nätverk finns det fortfarande kvar 20 procent i batteriet när vi går hem för dagen. Det är väl godkänt.

Pekskärmen fungerar som den ska. Ljusstyrkan och kontrasten är tillräckligt bra för att fungera i fullt dagsljus.

Observera att priset som vi anger är nedsatt vid tiden för testet. Enligt Dells hemsida är ordinarie pris 23 426 kronor.


+ Välbyggd
+ Lång batteritid
Medelmåttig hårdvara
Liten musplatta


Latitude 5289 finns att köpa från Dell

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Latitude 5289 är intressant för alla som vill ha en välbyggd 2 i 1-dator med lång batteritid.

Specifikationer

Märke
Dell
Typ
2 i 1-pc
Processor
Intel 5-7300U (Dual Core, 2.6GHz up to 3.5 GHz, 3M Cache, 15W, vPro), 8G memory
Grafikkort
Intel HD Graphics 620
Ramminne
8 GB LPDDR3, 1866 MHz
Lagring
256 GB M.2 2280 SSD
Skärmstorlek
12,5 tum (31,8 cm), reflexfri, fingeravtrycksavvisande pekskärm från Wacom, Corning Gorilla-glas, hd-kamera, WWAN-antenn
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
USB-portar
2x DisplayPort via usb c, 2x usb 3.0 med PowerShare
Anslutningar
1x audio, Noble-lås, 1x kortläsare, 1x uSIM-kort (endast WWAN)
Nätverk
Intel Dual-Band Wireless-AC 8265 Wi-Fi , Bluetooth 4.2
Mått
30,4 x 21,0 x 1,2 cm
Vikt
1,34 kg
Batteritid
Upp till 17 timmar (60 W)
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10
Övrigt
HD-kamera
Benchmark (högre är bättre)
2920 (PassMark)