Test av Dell Inspiron Gaming Desktop

Dell Inspiron Gaming Desktop

Dells speldator Inspiron Gaming Desktop har ett kraftfullt grafikkort och baseras på AMD:s nya processor Ryzen.

av #Dator #Dell
7.2

Vi har testat Dells nya speldatorserie Inspiron Gaming Desktop som består av en hel rad stationära modeller med fokus på processor- och grafikprestanda till ett pris som alla kan ha råd med.

Datorlådan är klassiskt svart med snedskurna streck som enligt Dell ger bättre luftgenomströmning i datorn. På sant Dell-vis går det att skräddarsy sin dator med exempelvis bättre luft- eller vattenkylning för att datorn ska prestera ännu bättre om man känner för att överklocka processorn – alltså dra upp frekvensen lite.

Ett annat spelattribut är den blå färg som finns i lådan. Dell har haft den goda smaken att tona ned ljuset lite, så att även mer konservativa datorägare inte behöver skämmas.

Snabba Ryzen är inte snabbast
En av de mest intressanta detaljerna med Dells dator är processorn Ryzen från AMD. Det är första gången vi stiftar bekantskap med den och därmed kan vi avgöra om den lever upp till AMD:s fagra löften om dess prestanda.

Maskinen är snabb och presterar bra både vad gäller vardagsprogram och spel – som datorn ju är anpassad för. Dessvärre händer det något när vi testar Ryzen med processorkrävande spel och jämför med samma spel i en lite äldre Intel Core i5-baserad maskin, som på papperet ska klara sig sämre.

I två nästan identiska datorer med samma spel och samma inställningar klarar nya Ryzen sig märkbart sämre än en ett år gammal Core i5-processor. Prestandan är fortfarande bra, men vi förväntade oss förstås att en ny processor skulle klå en gammal.

Som stationär dator går det att uppgradera Inspiron Gaming Desktop på allehanda sätt. Kanske är de åtta gigabyten ramminne som datorn levereras med för lite? Inga problem, sätt i mer. 16 gigabyte borde ha suttit i från början, men då hade förstås priset dragit iväg. Å andra sidan får vi dubbla lagringsenheter: en snabb ssd för Windows och en hårddisk på en terabyte för filer och program.

Något vi inte gillar med Dell är att de ofta skickar med ovanligt trötta möss och tangentbord till i övrigt fina datorer. Så även denna gång. Det är i det närmaste blasfemi att använda de som följer med till den här utmärkta datorn.

Även om priset är klart rimliga 10 000 kronor skämmer de billiga tillbehören så mycket att hela paketet blir lidande. Det vore nästan bättre att inte skicka med någon mus eller något tangentbord alls.


+ Bra pris/prestanda
+ Bra prestanda
Ryzen haltar lite

Inspiron Gaming Desktop säljs direkt av Dell

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Inspiron Gaming Desktop är ett hållbart alternativ för alla som vill ha en spel-dator som är optimerad för spel.

Specifikationer

Märke
Dell
Typ
Stationär dator
Processor
AMD Ryzen 5 1400-processor (4C/8T, 10 MB cache, 3,4 GHz Precision Boost)
Grafikkort
GTX 1060 med 6 GB grafikminne
Ramminne
8 GB DDR4, 2400 MHz (max 16 GB)
Lagring
256 GB 2,5 tum SSD + 1 TB 3,5 tum HDD
USB-portar
Front: 2x usb 2.0, 2x usb 3.0, 1x usb C gen 1 Baksida: 2x usb 2.0, 4x usb 3.0
Anslutningar
1x hörlurar, 1x kortläsare, 1x PS/2, 1x 7.1-kanal- och mikrofon, 1x hdmi ut, 1x ethernet
Nätverk
Dell Wireless 1820-kort (802.11AC Dual-Band Wi-Fi + Bluetooth 4.1)
Övrigt
Mus och tangentbord