Den store skærm går næsten helt ud til kanten.

Dell Inspiron 16 Plus 7610

Den praktiska designen och den blixtsnabba processorn gör denna Dell-dator till en bra arbetsmaskin.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Dell
8.6

Inspiron 16 7610 är en grå och ganska anonym arbetsdator, men lyckligtvis är det bara det yttre som är tråkigt för inuti finns toppmodern elektronik.

Det är framför allt processorn och SSD:n som bidrar till att få datorn att verka snabb när den arbetar. Det märks när Windows 11 startas eller när det ska läsas in många eller stora filer. SSD-enheten är till och med på 1 terabyte, så den borde täcka de flestas utrymmesbehov. Grafikkortet är inte heller så pjåkigt, även om det inte tillhör de allra snabbaste kan det användas för 3D-spel på datorn.

Dell har varit duktiga på att justera fläktarna, så att de arbetar bara när datorn verkligen behöver anstränga sig. Vid vanligt arbete i Windows är Inspiron 16 Plus nästan ljudlös. Även vid hög belastning är datorn mycket bra på att bli av med överskottsvärmen tack vare de många stora kylgallren på sidorna, baksidan och undersidan.

Vi gillade den stora skärmen som ger en snygg, kontrastrik bild. Den är inte tryckkänslig, men i gengäld är ytan matt och ger nästan inga reflexer alls.

Inspiron 16 Plus har en sensor som känner av när skärmen fälls upp och startar datorn utan att du behöver trycka på strömknappen. Funktionen fungerar även om du har stängt ner Windows helt senast du använde datorn. Därefter tar det bara 10–15 sekunder innan du kan börja arbeta. Om du har stängt locket utan att stänga av Windows tar uppstarten bara ett par sekunder. Skärmens storlek och proportioner avgör också längden och bredden på resten av datorn, vilket betyder att det har blivit plats för både ett numeriskt tangentbord samt en väldigt stor och snabb musplatta.

Chassit hade gärna fått vara lite styvare. Om du trycker med handen på mitten av tangentbordet ger det efter en aning och böjs lite nedåt. Tangentbordet kan man däremot inte peka finger åt – om man får säga så. Det har stora, utmärkta tangenter som ger en mycket bra känsla för när de är helt nedtryckta. De är fint upplysta underifrån med ett diskret vitt ljus, vilket gör det lätt att läsa bokstäver och symboler oavsett vad du har för ljus omkring dig.

Inspiron 16 Plus går att köpa i en bantad version som kostar ungefär 30 procent mindre. Du kan själv konfigurera datorn på Dells hemsida, där du bland annat kan välja grafikkort och byta ut processorn.


+ Tyst

+ Stor och bra skärm

– Lite klen konstruktion

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Den praktiska designen och den blixtsnabba processorn gör denna Dell-dator till en bra arbetsmaskin.

Specifikationer

Märke
Dell
Typ
Bærbar pc
Processor
Intel Core i7-11800H, 2,3 GHz
Grafikkort
NVIDIA GeForce RTX 3050
Ramminne
16 GB
Lagring
1 terabyte SSD
Skärmstorlek
16"
Skärmupplösning
3072 x 1920 pixels
USB-portar
2 x USB 3.2 Gen 1, 1 x USB-C Thunderbolt 4-port med DisplayPort
Anslutningar
HDMI, hovedtelefon
Nätverk
Wi-Fi 6
Mått
35,5 x 24,8 x 1,9 cm
Vikt
2,0 kg
Batteritid
Cirka 12 timer
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 11 Home
CPU Mark
20573
2D Mark
356
3D Mark
11387
Memory Mark
2335
Disk Mark
27977
Benchmark (högre är bättre)
3833