Computeren er lidt tung og buttet, men den fungerer fint som tablet, hvis du lægger på bordet eller i skødet.

Dell Inspiron 15 2-in-1

Inspiron 15 är en bra dator, men den har några svaga punkter som vi gärna kunde ha varit utan med tanke på priset.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Dell
7.8

Dell Inspiron 15 2-i-1 är i huvudsak en bra, bärbar dator som snabbt kan göras om till en stor surfplatta med en bra pekskärm.

Skärmen är skarp och kontrastrik, men vi önskar att det gick att höja ljusstyrkan lite mer. Det kan vara svårt att se vad som händer på skärmen i dagsljus utomhus. I svagare bakgrundsbelysning är det inga problem och skärmen registrerar snabbt det du gör med fingrarna.

Inspiron 15 känns som en stor och snabb surfplatta när skärmen viks upp mot baksidan av tangentbordet och man använder fingrarna på pekskärmen för att styra datorn. De tvåkraftiga gångjärnen får förvandlingsmanövern att kännas trygg och säker, och tangentbordet stängs av när det fälls in på baksidan. Det är tur då Inspiron 15 är för tung för att hållas i handen lika länge som en surfplatta,  så den måste läggas i knät eller på ett bord när den ska användas en längre stund på det sättet.

Den stora musplattan är snabb på att registrera fingrarnas beröring. Det finns inga synliga knappar på musplattan utan du ska i stället trycka ned hörnen på plattan – lite för hårt för vår smak – för att göra antingen höger- eller vänsterklick.

Det medelmåttiga tangentbordet är datorns svagaste punkt. Tangenterna behöver knappt tryckas ner alls förrän de är i botten, och det är svårt att känna när ett tangenttryck har uppfattats av datorn. Mitt på tangentbordet känns dators chassi ömtåligt. Om händerna vilar på tangentbordet i utgångsläget med pekfingrarna på F- och J-tangenterna, böjs hela mitten av datorn nedåt under det trots allt ganska svaga trycket. Det ger en känsla av en dator där konstruktionskvaliteten inte riktigt motsvarar det förhållandevis höga priset.

Vi fick ut 7–8 timmars batteritid av Inspiron 15 under testperioden, då vi använde den till vardagligt kontorsarbete. De åtta timmarna är ett bra resultat som gör den användbar för de flesta ändamål. Den Inspiron 15 som vi testade var utrustad med en i5-processor från Intels senaste generation. På Dells hemsida går det att konfigurera datorn hur du vill, så att du till exempel inte slösar pengar på att köpa en stor SSD om du vet att allt utrymme ändå inte kommer att användas. Det går även att välja processor och hur mycket arbetsminne datorn ska ha.


+ Bra pekskärm

+ Snabb processor

– Klent tangentbord

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Inspiron 15 är en bra dator, men den har några svaga punkter som vi gärna kunde ha varit utan med tanke på priset.

Specifikationer

Märke
Dell
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel i5-1135G7, 2,40 GHz
Grafikkort
Intel Iris Xe Graphics
Ramminne
12 GB
Lagring
512 GB SSD
Skärmstorlek
15,6 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixlar
USB-portar
2 x USB 3.2 Gen 1, 1 x USB-C Thunderbolt 4
Anslutningar
Hörlurar, HDMI, SD-kort
Nätverk
Wi-Fi 6
Mått
35,6 x 23,8 x 1,8 cm
Vikt
1,89 kg
Batteritid
Cirka 8 timmar
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10
CPU Mark
9458
2D Mark
287
3D Mark
2258
Memory Mark
2369
Disk Mark
15851
Benchmark (högre är bättre)
2757