Skärmen sitter på ett stort gångjärn som är placerat i mitten.

Dell G5 15 5587

Dell G5 levererar massor med prestanda för pengarna.

av #Dator #Dell
9.2

Det kan vara svårt att skilja den ena bärbara datorn från den andra. Därför är det lite befriande när någon försöker ta andra vägar när de tar fram en ny modell. I någon mån gör Dell just det med sin rejäla dator G5.

Datorn baseras på den senaste generationen processorer från Intel och den är försedd med ett kraftfullt grafikkort. Detta kräver gott om luft för att få bort den värme som både processorn och grafikkortet utvecklar när de belastas hårt. Dell har lyckats med konststycket att använda den ganska grova formgivningen till sin fördel. De skarpa och sneda kanterna både fram och bak med sina genomgående skåror ger ett barskt utseende. Chassit är tillverkat av svart grov plast som känns mycket gedigen.

Längden och bredden på en bärbar dator bestäms i hög grad av skärmens storlek. Eftersom skärmen i G5 är på 15,6 tum med en bred kant runt omkring, blir också datorn imposant. Det gör dock inte så mycket eftersom det bland annat innebär att det finns plats för både ett numeriskt tangentbord och en stor musplatta som omgärdas av en tydlig röd rand. Tangentbordets area är så stor att området nedanför tangenterna mot användaren fungerar utmärkt som handledsstöd. Tangenterna är bakgrundsbelysta och bokstäverna på tangenttopparna är härligt stora och lättavlästa.

Den givna nackdelen med en bärbar i detta format är förstås att den blir tung. G5 är inte en dator som man släpar med sig hur som helst. Den gör sig bäst som en mer eller mindre fast dator på ett stadigt skrivbord.

Precis som det mesta av det som Dell gör kan G5 bestyckas på en mängd olika sätt. Datorns yttre är detsamma oavsett vad som sitter inuti den, men det går att få precis så mycket ramminne och lagringsutrymme som man vill. Det finns olika processorer och ssd:er av diverse slag att välja mellan.

Den testade modellen ger hur som haver mycket för pengarna. Alla komponenter känns väl avvägda och prestandan hämmas inte av onödiga flaskhalsar. Windows ligger till exempel på en ssd som gör att datorn startar upp snabbt och att alla program går i gång kvickt. Ssd:n får hjälp av en hårddisk på en terabyte för filer och dokument av alla de slag, till exempel filmer. Datorn fungerar väl som filmvisare.

Grafikkortet är snabbt nog för att fungera med de flesta spel. Prestandan räcker gott för avancerad 3d-grafik. Den som spelar lite mer på allvar bör kanske använda ett externt tangentbord. Det platta tangentbordet i G5 passar bäst för att skriva texter på.

Den samlade bilden av Dell G5 är att vi får en gedigen och snabb dator till ett rimligt pris. Vår modell ger mycket för pengarna, men stämmer inte konfigurationen för din del är det bara att ändra på ingående komponenter för att dra ner, eller upp, priset.


+ Snabb
+ Hög byggkvalitet
Tung


Dell G5 15 5587 finns att köpa direkt från Dell

Läs mer om Dell G5 15 5587

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En gedigen bärbar dator med höga prestanda till rätt pris.

Specifikationer

Märke
Dell
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i5-8300H
Grafikkort
NVIDIA GeForce GTX 1060, 2 GB
Ramminne
8 GB
Lagring
1 TB HDD + 128 GB SSD
Skärmstorlek
15,6 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
USB-portar
3x usb 3.1, 1x usb c 3.1
Anslutningar
HDMI, SD-kortläsare, ethernet
Nätverk
802.11ac
Mått
38,9 x 2,5 x 27,4 cm
Vikt
2,61 kg
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10 Home
Benchmark (högre är bättre)
4052