Test av Alieware m15

Alienware m15

En bärbar speldator som är snygg och ovanligt nätt. Välbyggt, snabbt och riktigt bra på nästan alla sätt.

av #Dator #Dell
8.5

Den gröna utomjordingen lyser upp när det rödanodiserade metallocket fälls upp. Locket, med sin lätt spetsiga framkant, döljer en stor skärm med relativt smala kanter på sidorna. Mellan tangentbordet och den uppvikta skärmen är det kanske sex centimeter. Mitt i denna bikakeperforerade yta finns det ytterligare en rymdgubbe. Jag trycker på den och Alienware m15 drar i gång.

Detta är en ny bärbar dator från Dells spelavdelning Alienware. Det är den första bärbara speldatorn med högprestandakomponenter som faktiskt är bärbar. M15 är ovanligt nätt och tunn för att vara så pass fullproppad med teknik och prestanda som den faktiskt är. Med detta sagt är m15 ingen lättviktare precis. Den har ett kraftfullt utseende och rejält med material i både datorn och skärmdelen. På sidorna, baktill och undertill finns det gott om ventilationshål för att datorn ska kunna hållas kyld. Och som så ofta i en bärbar dator med en snabb processor, mycket ramminne och ett grafikkort av rang, måste fläktarna jobba mest hela tiden. Den som vill ha en tyst dator får titta åt annat håll.

Prestandasiffrorna imponerar och komponenterna under skalet är av yppersta klass. Processorn är av den senaste generationen, grafikkortet är i världsklass, de dubbla ssd-enheterna hypersnabba och ramminnet väl tilltaget. Detta är en dator som klarar allt. Och gör den inte det finns det en specialport på baksidan för att koppla till mer grafikprestanda. Då fladdrar dock ett par tusenlappar till bort ur plånboken.

En detalj som inte sätter något vidare avtryck är ljudet, som högst medelmåttigt. Å andra sidan kräver det eviga susandet från fläktarna att man använder hörlurar.

Bildskärmen av IPS-typ är klart godkänd. Den är ljusstark och ger en övertygande bild. Duger det inte kan man slanta upp ytterligare 4 000 kronor och få högre upplösning.

Värt att notera är att det inte finns någon förinstallerad Bloatware, det vill säga demoverisoner av diverse program. Det är något vi vill se oftare. För den som satsar på Alienware och alla tillbehör som finns är företagets Command Center redan installerat och därmed fungerar företagets specialmöss och hörlurar direkt. Smidigt!

För att vara en speldator är m15 ovanligt diskret. Den är visserligen kantig, men formgivningen är i spelsammanhang stillsam. Den är försiktigt elegant med sitt lite nedtonade uttryck.


+ Exceptionella prestanda
+ Tillbakalutad design
+ Många anslutningar
Ruskigt dyr

Alienware m15 finns att köpa från Dell


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En oerhört snabb och välbyggd speldator med allt man kan önska och mer därtill. Med prislappen avskräcker.

Specifikationer

Märke
Dell
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i7-8750H
Grafikkort
Nvidia Geforce GTX 1070 Max-Q
Ramminne
32 GB
Lagring
2x 512 GB SSD
Skärmstorlek
15,6 tum
Skärmupplösning
1920x1080 pixel
USB-portar
1x usb c, 3x usb 3.0
Anslutningar
1x hdmi, 1x DisplayPort, 1x hörlurar, 1x Alienware Graphics Amplifier (grafikförstärkning)
Nätverk
1x ethernet, 802.11ac, Bluetooth 4.1
Mått
36,3 x 27,5 x 2,1 cm
Vikt
2,16 kg
Batteritid
Cirka 7 timmar
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10 Home, 64-bit
Övrigt
FInns i färgerna Nebula Red och Epic SIlver
CPU Mark
14340
2D Mark
777
3D Mark
11061
Memory Mark
2970
Disk Mark
16144
Benchmark (högre är bättre)
5917 (PassMark), 5251 (PCMark)