Test av Asus ZenBook UX433FA

Asus ZenBook UX433FA

Ultraportabel dator med slimmat metallchassi.

av Henrik Ræder Clausen #Dator #Asus
8.6

Med ett chassi i livfulla färger är det här en bärbar dator som märks. Datorn finns i färgerna kungligt blå och istappssilver, och båda har detaljer i roséguld. Detta är utan tvekan en ovanligt elegant dator, en dator som Asus dessutom kallar för världens minsta 14-tummare.

I vår modell sitter det en Core i5-processor med fyra kärnor och en frekvens på 1,6 gigahertz, åtta gigabyte ramminne samt en ssd på 256 gigabyte.

Grafiken sköts av det i processorn integrerade grafikkortet UHD 620U och skärmen har en upplösning på 1 920×1 080 pixel, det vill säga full hd-upplösning.

Högtalarna kommer från Harman Kardon och ljudet är också ganska bra. Det finns till och med en tillstymmelse till bas. Det är egentligen hopplöst att få till ett bra ljud i ett sådant här tunt chassi, men här fungerar det bättre än väntat.

Epitet världens minsta 14-tumsdator kommer sig av att kanten runt skärmen bara är två millimeter bred. Det gör att det finns plats för en skärm på 14 tum i ett chassi som vanligen hör hemma i en 13-tumsdator, och UX433FA är faktiskt mindre än många 13-tumsdatorer.

En bra detalj är att gångjärnet är utformat så att datorns bakkant höjs lite när skärmen fälls upp. Det ger tangentbordet en behaglig lutning medan man skriver – samtidigt som det förbättrar kylningen när luften kan strömma fritt på undersidan. Tangenterna är lätt urgröpta och mycket sköna att arbeta med.

Skärmen ger en fin bild med levande och mättade färger. Under dagtid när de är ljust märks det emellertid att skärmen är ganska mörk. Det går inte att dra upp ljusstyrkan så mycket som vi önskar.

Batteriet klarar att ge en driftstid på omkring åtta timmar. Belastas datorn hårt kan dock batteritiden sjunka till hälften. Ett annat aber är att det märks tydligt när datorn får jobba hårt. Fläktarna får jobba för högtryck, vilket hörs en hel del, och datorns undersida blir ganska varm. Det dröjer inte länge förrän temperaturen når 40-gradersstrecket. Det är inte perfekt, men inte heller ­någon katastrof.

ZenBook är inte en av de snabbare datorerna vi har testet, även om den klarar allt i vardagen utan att krokna. Mätvärdena är klart godkända och det är framför allt den snabba ssd:n, med en läshastighet på 1,7 gigabyte i sekunden, som drar upp testvärdena. Det integrerade grafikkortet däremot drar ner prestandamätningarna. För en så här pass kompakt dator är slutresultat trots allt utmärkt.

En liten överraskning är att laddningen inte sker via usb c utan via en traditionell laddport. Annars finns det inte mycket att klaga på här: Vi får två vanliga usb-portar, en usb c-port, en fullstor hdmi-port, hörlursuttag samt en kortläsare för micro-sd-kort. Bra är också att UX433FA har Bluetooth 5.0 samt snabb wi-fi (650 megabit i sekunden).


+ Stor skärm i liten pc
+ Goda prestanda
+ Gediget chassi
Få anslutningar

Läs mer om Asus ZenBook UX433FA


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En lyckad kompakt bärbar pc med bra skärm och fina prestanda med tanke på hur kompakt datorn är.

Specifikationer

Märke
Asus
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i5 8265U
Grafikkort
Intel UHD Graphics 620
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB SSD
Skärmstorlek
14 tum
Skärmupplösning
1 920 x 1 080 pixel
USB-portar
1x usb 3.1, 1x usb c, 1x usb 2
Anslutningar
HDMI, hörlurar, mikroSD
Nätverk
WiFi 5
Mått
31,9 x 19,9 x 1,6 cm
Vikt
1,2 kg
Batteritid
4 timmar
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10 Home
CPU Mark
9405
2D Mark
716
3D Mark
1278
Memory Mark
2165
Disk Mark
13418
Benchmark (högre är bättre)
3774