Chassit är byggt i aluminium, som ger en härlig känsla av kvalitet när man bär på datorn.

Asus ZenBook UX430UQ-PURE1

Bra allrounddator.

av #Dator #ASUS
8.9

Att kompromissa behöver inte nödvändigtvis vara något dåligt. Det visar om inte annat Asus lilla och lätta ZenBook som på ett förnämligt sätt träffar rätt som en gyllene medelväg mellan mobilitet, prestanda och pris.

Formgivningen avslöjar inget om att detta är en trevlig dator. Under skalet faller dock alla bitar på plats. Prestandamätningen visar att den är väl i paritet med konkurrenterna i den lite högre prisklassen.

När vi startar datorn första gången känns det som om någonting saknas. Det visar sig stämma, men det är av godo. Det som saknas i ZenBook är nämligen en massa onödiga program, som på engelska kallas bloatware – alltså förinstallerade demoversioner av diverse program. Asus har använt en så kallad Signature-version av Windows som är rensad från allt sådant skräp. Skrivbordet är rent från reklamprogram och länkar till demoversioner. Det är en skön känsla.

Ljudet levereras av ljudspecialisterna Harman Kardon. Det betyder dock inte att det är stereoanläggning som vi ställer upp på skrivbordet. Men ljudkvaliteten är absolut bättre än från de flesta konkurrenter.

Tangenterna är bakgrundsbelysta och fungerar som de ska, bortsett från det faktum att det läcker ut ljus under dem i så hög grad att det kan bli störande i ett nedsläckt rum. Strömbrytaren sitter överst till höger där Delete-tangenten i vanliga fall sitter och vid flera tillfällen har vi tryckt fel av misstag, vilket skickar Windows till inloggningsskärmen. Tämligen irriterande.

Nedanför tangentbordet sitter musplattan med en liten fingeravtrycksläsare i ena hörnet. Den fungerar bra och snabbt för att logga in i Windows.

Skärmen är utmärkt med en matt yta som gör datorn till ett perfekt arbetsredskap i väl upplysta rum eller utomhus i dagsljus.


+ Inga onödiga program
+ Fingeravtrycksläsare
Ljusförorening från tangenterna


Asus ZenBook UX430 finns att köpa på Webhallen

Läs mer om ZenBook UX430

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Lilla Asus ZenBook häver sig över genomsnittet på alla punkter. Det är en bra bärbar pc utan onödiga program.

Specifikationer

Märke
ASUS