Det numeriske tastatur dukker pludelig op, når du trykker i hjørnet af musepladen.

Asus ZenBook UX425JA

Liten och trevlig dator för kontorsarbete.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Asus
7.8

Nya ZenBook från taiwanesiska Asus är en liten, lätt och effektiv arbetsdator.

ZenBook UX425JA väger lite drygt ett kilo och med en tjocklek på 14 millimeter är den lätt att ha med överallt.

Det slanka formatet innebär att även tangenterna är tunna och att slaglängden blir begränsad. Därför är inte skrivkänslan i topp. Det tar stopp snabbt när man trycker ner tangenterna och den som skriver med alla tio fingrar utan att titta på tangentbordet har svårt att hitta den rätta känslan.

Det finns ingen fysisk numerisk del, vilket inte är särskilt överraskande i en kompakt dator av denna typ. Men vi får faktiskt separata siffertangenter ändå. Ett tryck i det övre högra hörnet på musplattan trollar fram ett tryckkänsligt numeriskt tangentbord i musplattan. Det fungerar lika bra som med fysiska tangenter och för den som behöver mata in mycket siffror är lösningen ett genidrag.

Skärmen når nästan till kanten på locket, vilket ger ett modernt intryck. Den kan vinklas upp till 45 grader från lodrätt läge och dess nedre kant är utformad för att lyfta datorn en smula från bordsytan. Detta för att kylsystemet ska kunna dra in luft underifrån för att hålla datorn sval. Det fungerar utmärkt.

Bilden är behaglig och det går att dra upp ljusstyrkan överraskande högt. Därför är det inga som helst problem att sitta utomhus i strålande sol och jobba.

Även batteritiden överraskar. Vi kan arbeta i snitt en halv dag utan att datorn behöver laddas. Med tanke på hur slimmad och tunn datorn är och hur lite plats det måste finnas för batterierna, är det klart godkänt.

Det är alltid trevligt att jobba med en kompakt dator som också är kompetent, men det slanka formatet ställer också till det. Det finns till exempel inte plats för särskilt många portar. Tre usb-portar och en hdmi-port får vi i alla fall, vilket i sammanhanget är bra. Det är dock synd att datorn bara kan laddas via den ena usb c-porten och inte båda. Usb c ger ju tillverkarna chansen att låta användarna välja om laddningen ska ske till höger eller vänster.

Grafiken sköts av ett enklare integrerat grafikkort, vilket gör att UX425JA inte riktigt orkar med avancerade spel. Datorn är främst avsedd för ett liv med kontorsprogram.

Prestandan motsvarar det vi förväntar oss av en dator i den här storleken och prisklassen. Men Asus VivoBook S14, som vi testade nyligen, ger faktiskt mer dator för pengarna.


+ Siffertangenter i musplattan
+ Tunn och lätt
+ Lång batteritid
Halvdant tangentbord

Läs mer om Asus ZenBook UX425JA


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En slimmad dator som fungerar perfekt för kontorsjobb var som helst. Fin batteritid och ljusstark skärm.

Specifikationer

Märke
Asus
Typ
Bärbar pc
Processor
i7-1065G7, 1,3 GHz
Grafikkort
Intel Iris Plus Graphics
Ramminne
16 GB
Lagring
512 GB, ssd
Skärmstorlek
14 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
USB-portar
2x usb c Thunderbolt, 1x usb 3.2
Anslutningar
HDMI, microSD-kortläsare
Nätverk
Wi-Fi 6
Mått
31,9 x 20,8 x 1,39 cm
Vikt
1,16 kg
Batteritid
Upp till 21 h
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10 Home
CPU Mark
8781
2D Mark
336
3D Mark
2376
Memory Mark
2640
Disk Mark
12852
Benchmark (högre är bättre)
3026