Test av Asus Zenbook Pro 15

Asus Zenbook Pro 15

En bärbar pc i lyxklassen med höga prestanda och extrem skärmupplösning.

av #Dator #ASUS
9.1

Även om Asus ZenBook Pro ser ut som de flesta andra bärbara datorer, känns det att det här är något annat. Det svarta avrundade chassit i borstad metall och inbyggt magnetlås avslöjar en välbyggd dator som klarar mer än någon annan.

Under skalet är det absoluta toppkomponenter överallt. Vår modell baseras på Intels processor Core i9 med hela sex kärnor samt ett väl tilltaget ramminne på 16 gigabyte. Nvidias grafikkort 1050 Ti med fyra gigabyte grafikminne och en ssd på 500 gigabyte bidrar till prestandan.

ZenBook startar ovanligt snabbt och den fina skärmen lyser upp ögonblickligen. Det finns dock en skärm till. Hela musplattan är nämligen också en skärm som kan visa enklare grafik, till exempel ikoner eller kalkylatorn.

Det går att lägga till appar i musplattan och låta den fungera som en extra miniskärm för exempelvis en mediespelare. Det är en smart funktion, men knappast något som är revolutionerande nyttigt.

Otroligt snabb

I vardagen är ZenBook en enkel och effektiv dator. Tangentbordet är skönt att skriva på och musplattan fungerar fint för att styra pekaren. Datorn är härligt tyst vid normal belastning.

Enskilda program kan ha problem med skärmens extrema upplösning, även om skärmen i grunden är ett sant nöje att slå sig ned framför.

Ljudet som levereras av Harman-Kardon är bra, men har ett surt problem: elektriskt brus tränger in i ljudkortet och ger ett surr som ändras ju hårdare datorn belastas.

Specifikationerna ger förhoppning om höga prestanda, något som våra mätningar visar och mer därtill. Prestandamätningar visar att processorn i den här modellen hör hemma bland de fem snabbaste procenten bland alla processorer.

Grafikkortet och framför allt ssd:n är i toppklass och datorn hanterar tunga spel lika lätt som vanliga program. Det kan visserligen bli lite andfått i grafiktunga spel, men drar man ur strömmen lugnar datorn ned sig och fläktarna tystnar igen.

Batteriet håller för två timmars spel eller 3-4 timmars jobb. Det är okej med tanke på den ypperliga prestandan.


+ Extremt höga prestanda
+ Skärmupplösning på 4K
+ Stor ssd
+ Solitt chassi
Brus i ljudkortet


Asus Zenbook Pro 15 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Asus Zenbook Pro 15

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En ruskigt snabb och välbyggd bärbar pc i lyxklassen. Passar lika bra på jobbet som i spelhörnan. Men det kostar förstås.

Specifikationer

Märke
ASUS
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i9 8950HK, 2,9 GHz
Grafikkort
NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti
Ramminne
16 GB
Lagring
476 GB
Skärmstorlek
15,6 tum
Skärmupplösning
3840 x 2160 pixel (4K)
USB-portar
2x usb 3, 2x usb c
Anslutningar
HDMI, hörlurar
Nätverk
802.11ac
Mått
1,9 x 36,5 x 25,1 cm
Vikt
1,9 kg
Batteritid
2-3 timmar
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10 Home
Övrigt
Musplatta med genvägar
CPU Mark
15009
2D Mark
550
3D Mark
5562
Memory Mark
2959
Disk Mark
14896
Benchmark (högre är bättre)
4790