Den nederste skærm har plads til fx en ­værktøjslinje i et program.

Asus ZenBook Duo UX481FL

Bärbar pc med en extraskärm mellan skärmen och tangentbordet.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Asus
8.1

En skärm i en bärbar dator verkar futtigt, tänkte Asus när de tog fram ZenBook Duo som, förutom den vanliga 14-tumsskärmen, har en extra skärm ovanför tangentbordet.

Kombinationen må låta underlig, men det fungerar otroligt bra. Den stora skärmen är matt och saknar pekfunktion, medan den lilla skärmen är blank och kan styras med fingrarna.

Det är som upplagt för att lägga verktyg i den breda extraskärmen, men den kan användas till lite vad som helst. Vi provade att ha tidslinjen där i ett videoredigeringsprogram, medan det aktuella klippet fick husera på huvudskärmen. Det visade sig vara mer lättarbetat på det sättet, eftersom det går att dra i klippen på tidslinjen med fingrarna samtidigt som resultatet visas på den stora skärmen. Redigeringsarbetet blev mer intuitivt och roligare när klippen känns i fingrarna. De två skärmarna fungerar också bra om de används på samma sätt som när en extern bildskärm ansluts vid sidan om datorn. När den här texten skrivs i ett ordbehandlingsprogram på huvudskärmen, är Asus webbsida med specifikationerna för ZenBook Duo öppen på den lilla skärmen. Det är perfekt när man behöver dubbelkolla exempelvis fakta.

De två skärmarna är hoplänkade, så att det till exempel bara är att dra ett fönster nedåt på den stora skärmen till extraskärmen. Det hela fungerar helt störningsfritt. Det finns även en särskild knapp för att byta innehållet mellan de två skärmarna.

Eftersom tangentbordet når ända fram till datorns framkant finns det inte plats för någon musplatta där. Den sitter i stället till höger där vi vanligen finner det numeriska tangentbordet. Det tar ett tag att vänja sig vid både musplattans udda placering och extraskärmen, men det fungerar riktigt bra.

Ett problem med extraskärmen är att man, på grund av hur den är placerad, tittar på den ur en skev vinkel. Som så många andra skärmar fungerar den bäst när man tittar på den rakt framifrån, eller i detta fall rakt uppifrån. Vid den sneda betraktningsvinkeln som blir naturlig i det här fallet blir bilden lätt grådaskig. För att bilden ska bli klarare måste man helt enkelt luta sig fram.

Själva datorn är i övrigt vettigt konstruerad. När locket fälls upp höjs datorn i bakkant för att luft lättare ska kunna cirkulera genom datorn och därmed ge bättre kylning.

ZenBook Duo är en snabb dator som utan vidare klarar alla program som kan dra nytta av de båda skärmarna. Den största svagheten är tangentbordet. Det sitter som sagt udda placerat, men det är också svårt att känna när en tangent är nedtryckt. Dessutom är vissa tangenter olyckligt placerade på grund av musplattan som har trängts in till höger. Höger Skifttangent och Entertangenten är dessutom ovanligt små och därför svåra att träffa rätt för den som skriver snabbt.


+ Dubbla skärmar
+ Snabb
Besvärligt tangentbord
Dålig betraktningsvinkel i extraskärmen
Läs mer om Asus ZenBook Duo UX481FL


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Extraskärmen är en bra idé som gör det lättare att arbeta med till exempel bildbehandling och videoredigering.

Specifikationer

Märke
Asus
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i7-10510, 1,8 GHz
Grafikkort
Nvidia GeForce MX250
Ramminne
16 GB
Lagring
512 GB SSD (M.2)
Skärmstorlek
14 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
USB-portar
1x usb c, 2x usb
Anslutningar
HDMI
Nätverk
802.11ax, Bluetooth 5.0
Mått
32,3 x 22,3 x 1,99 cm
Vikt
1,5 kg
Pekskärm
Ja, extraskärm
Operativsystem
Windows 10
CPU Mark
9930
2D Mark
827
3D Mark
2768
Memory Mark
2759
Disk Mark
11962
Benchmark (högre är bättre)
4838