Asus VivoMini är en ultrakompakt pc som passar på kontoret eller som mediecenter.

Asus VivoMini UN65H

Minimalistisk och kompakt kontors-pc med låga prestanda till högt pris.

av #Dator #ASUS
7.1

Asus VivoMini är en riktigt liten pc som passar på kontoret eller under tv:n som mediecenter. Den rektangulära datorn tar upp en mindre yta är ett cd-fodral, den är inte tjockare än en bok och den väger ynka 700 gram. Den kan mycket väl stå gömd bakom bildskärmen utan att vare sig synas eller höras.

Även om VivoMini är extremt kompakt innehåller den allt som behövs i en dator. På baksidan finns usb-portar, uttag för fast nätverk, hörlursuttag och både hdmi och DisplayPort för att ansluta en bildskärm och på framsidan kortläsare för minneskort samt ytterligare två usb-portar. Datorn kan skruvas fast bakom en skärm eftersom den stöder så kallade VESA-fästen. Minst lika bra passar den bakom en tv som mediecenter för film och tv-serier.

Dåliga prestanda
Om nu VivoMinis litenhet imponerar, är det inte lika roligt att ta en titt på prestandan. Processorn är Intels Core i3-6100U som duger för kontorsprogram och vardagsgöromål, men inte mer. Glöm krävande spel och att redigera tunga videoklipp. Det integrerade grafikkort från Intel orkar inte med sådant. En kompensation är dock den ssd som Windows och programmen finns på. Den hjälper till att hålla hastigheterna uppe.

De fyra gigabyte ramminne som Asus har satt i räcker inte till. Det är för lite. En vanlig dator drar lätt fem gigabyte vid normalt kontorsarbete och den som gillar Google Chrome och att ha många flikar öppna samtidigt måste räkna med att bygga ut ramminnet.

Test av ASUS VivoMini UN65H

Lätt att uppgradera
Med tanke på prestandabristen är det bra att Asus har gjort det så lätt att uppgradera datorn. Det krångligaste är att skruva loss de fyra skruvarna på datorns undersida, resten klarar vem som helst. När skruvarna är borta är det bara att lyfta av locket och klicka i mer ramminne. Det finns en ramsockel ledig. Det är inte mycket krångligare att byta lagringsenhet om man nu skulle vilja det.

VivoMini är en trevlig arbetskamrat på kontoret. Även under längre arbetspass där processorn, grafikkortet och hårddisken pressas förblir datorn tyst och inte alltför varm.

Det som drar ner betyget är prestandan som är för låg med tanke på priset. VivoMini må vara liten och kompetent i vardagen, men det räcker inte.

ASUS VivoMini UN65H finns att köpa här via Prisjakt


+ Kompakt, minimalistisk design
+ Ljudlös även vid hög belastning
För lite ramminne
Dyr i förhållande till prestandan

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Asus VivoMini passar perfekt vid tv:n, men räkna med låga prestanda till ett högt pris. Utmärkt som oansenlig kontorsdator eller som mediecenter.

Specifikationer

Märke
ASUS
Typ
VivoMini UN65H
Processor
Intel Core i5-6200U (2,3 GHz)
Grafikkort
Intel HD Graphics 520
Ramminne
4 GB (kan utökas till 16 GB)
Lagring
128 GB SSD + 500 GB HDD (kan uppgraderas till 256GB M.2 SSD + 1TB SATA III)
USB-portar
4x usb 3.0
Anslutningar
Kortläsare, hdmi, DisplayPort, ethernet, hörlurar
Nätverk
802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth V4.0
Mått
13,1 x 13,1 x 5,2 cm
Vikt
700 gram
Benchmark (högre är bättre)
2117 (PassMark)