Datorn finns i fem färger.

Asus Vivobook S15 S530UN

En bra och färgglad arbetshäst som täcker de flesta vardagsbehov. Den gör sitt jobb, men det är bara färgen som sticker ut.

av #Dator #ASUS
8.1

Medan Asus jobbade med nya Vivobook S15 tog de en sväng förbi färgaffären. Vårt exemplar är kaxigt ljusblått och datorn finns i ytterligare fyra färger. Den som behöver en bärbar dator som matchar garderoben kan sluta leta nu.

Under det färgglada höljet döljer det sig en i grunden mycket trevlig pc. Den hör visserligen inte till de allra snabbaste, men i den här prisklassen presterar framför allt processorn och ssd-enheten riktigt bra. Det dagliga arbetet med Word, Excel, e-post och surfning fungerar smidigt utan att datorn protesterar.

Den numeriska delen, som Asus har fått plats med på tangentbordet, förstärker intrycket av en duglig arbetsdator. Det är dock synd att de numeriska tangenterna inte har full bredd. De är lite smalare än övriga tangenter, så utan träning är risken för felslag stor. Det finns ju ytterligare ett par centimeter på var sida om tangentbordet som kunde ha använts.

Musplattan däremot kan vi inte klaga på. Den känner snabbt av varje rörelse och överför den till pekaren utan minsta fördröjning. I plattans övre högra hörn finns det en praktisk fingeravtrycksläsare som även den är snabb och precis. Den fungerar nästan alltid perfekt och antalet felläsningar är mycket få.

På kortsidorna finns det ett fint urval av portar, till exempel en hdmi-port i full storlek och en kortläsare för microSD-kort. Utöver de vanliga usb-portarna finns det även en usb c-port. Just denna port blir allt mer en standard för lätta bärbara datorer som ofta laddas via usb c. Asus väljer dock en mer traditionell laddning med en separat laddport. Det känns inte toppmodernt. Det fina med usb c-laddning är ju att olika enheter kan dela på samma laddare. Det får vi alltså inte här.

Chassit må se kul ut, men det är ganska enkelt. En smart detalj är dock att datorn höjs lite i bakkant när locket fälls upp. Tangentbordet lutar då lite mot användaren, något som alltid ger en bättre arbetsställning. Ett annat plus med den här lösningen är att värmen snabbare leds bort när luften kommer åt undersidan. Datorn blir därmed inte lika varm, vilket märks på att fläktarna inte behöver jobba på maxfart särskilt ofta. Det är bara när vi pressar Vivobook S15 som fläktljudet blir störande.


+ Goda prestanda för priset
+ Tyst
Smalt numeriskt tangentbord

Läs mer om Asus Vivobook S15 S530UN


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En bra och färgglad arbetshäst som täcker de flesta vardagsbehov. Den gör sitt jobb, men det är bara färgen som sticker ut.

Specifikationer

Märke
ASUS
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i5-8250U/BQA
Grafikkort
Nvidia GeForce MX150, 2 GB
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB, SSD
Skärmstorlek
15,6 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
USB-portar
1x usb C 3.1, 1x usb 3.0, 2x usb 2.0
Anslutningar
HDMI, micro-SD-kortläsare
Nätverk
802.11ac
Mått
36 x 24 x 1,8 cm
Vikt
1,7 kg
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10 Home, 64-bit
CPU Mark
8425
2D Mark
640
3D Mark
2014
Memory Mark
1988
Disk Mark
4759
Benchmark (högre är bättre)
3572,8