ASUS TUF Gaming FX505 er meget solidt bygget.

Asus TUF Gaming FX505

Robust bärbar speldator med vasst grafikkort och full hd-skärm.

av Henrik Ræder Clausen #Dator #Asus
9.5

Asus 15-tummare är inte särskilt dyr med tanke på vilka fina komponenter det sitter i den. FX505 finns i både dyrare och billigare konfigurationer, men i vår modell sitter Intels processor Core i7 8750H, åtta gigabyte ramminne och Nvidias grafikkort GeForce GTX 1060. IPS-skärmen har en upplösning på 1 920 x 1 080 pixel och tangentbordet är stort nog att rymma en separat numerisk del.

Tangentbordet är för övrigt en positiv överraskning för att sitta i en dator avsedd för spel. Tangenterna ger ett mjukt motstånd och de reagerar snabbt. Som så ofta i speldatorer av i dag kan de lysa upp i regnbågens alla färger, en funktion som vettigt nog kan stängas av. Tangenterna är dessutom tysta när man skriver eller spelar.

Vid vanligt arbete och i inte alltför krävande spel drar fläkten visserligen i gång, men den stör inte. När grafikkortet belastas hårt av tyngre spel dras fläkthastigheten upp och det börjar låta rätt mycket.

Vid kontorsarbete håller batteriet i omkring fyra timmar. Ett avancerat spel med tung grafik kan dock lätt dra ur det på en timme. För att förlänga batteritiden kan vissa spel byta till det integrerade grafikkortet. Med färre detaljer och lägre upplösning i grafiken räcker batteriet då i bortåt tre timmar.

TUF Gaming FX505 är en välbyggd dator, vilket inte bara är en känsla. Den uppfyller nämligen den amerikanska militärens krav (MIL-STD-810G) för att tåla stötar, värme, kyla och fukt.

Tack vare Nvidias grafikkort håller grafiken samma klass som i många stationära speldatorer. Alla 3d-spel som vi har provat fungerar utan problem, i alla fall så länge man håller sig borta från de mest extrema inställningarna. GeForce GTX 1060 kan inte konkurrera med de bästa stationära grafikkorten, men det är ett passande val i en bärbar dator som har begränsat med ström och som är svårare att kyla.

Processorns topphastighet är moderata 2,2 gigahertz, men den har å andra sidan sex kärnor med så kallad Hyperthreading (flera processorer kan köras samtidigt). Det passar program och spel som kan utnyttja flera processorkärnor, men innebär en begränsning för de som inte kan det. En fördel är i alla fall att datorn håller ett jämt tempo även när många program körs samtidigt.

Våra prestandamätningar placerar FX505 bland de 14 bästa procenten av alla testade datorer. En stor del av äran för det faller på ssd-enheten, som har läs- och skrivhastigheter på 1,7 respektive 1,3 gigabyte per sekund. Det är riktigt fina värden. Lite synd är det dock att ssd:n bara är på 256 gigabyte. Det är snålt i en speldator och vi fyllde snabbt över hälften med en handfull moderna spel.


+ Välbyggd
+ Bra grafikkort
+ Utmärkt tangentbord
För liten ssd

Läs mer om AsusTUF Gaming FX505


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Med ett kraftfullt grafikkort, en gedigen konstruktion och välvalda komponenter passar Asus speldator perfekt även för tunga arbetsuppgifter.

Specifikationer

Märke
Asus
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel ore i7 8750H, 2,2 GHz
Grafikkort
NVIDIA GeForce GTX 1060
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB, SSD
Skärmstorlek
15,6 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
USB-portar
1x usb c, 1 x usb 3.1
Anslutningar
Hdmi, Mini-DisplayPort, hörlurar
Nätverk
Ethernet, 802.11ac, Bluetooh 5.0
Mått
36,0 x 26,2 x 2,6 cm
Vikt
2,2 kg
Batteritid
1-4 h
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10 Home
Övrigt
MilSpec MIL-STD-810G
CPU Mark
10608
2D Mark
739
3D Mark
3712
Memory Mark
1924
Disk Mark
12711
Benchmark (högre är bättre)
4705