Knapperne er placeret øverst, hvor dine tommelfingre naturligt ligger, når du griber fat om ROG Ally.

ASUS ROG Ally

ROG Ally fungerar bra som en handhållen Windows-dator, men batteritiden hade gärna fått vara längre.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Asus
8.3

Asus ROG Ally är en snabb Windows- dator som inte är större än att den enkelt kan tas med i en liten väska. Skärmen är på sju tum och därmed bara aningen större än på en typisk smartmobil. Bilden är skarp och snygg, men det finns många detaljer i Windows 11 som inte är avsedda att visas på en skärm i den här lilla storleken. Därför kan det ibland vara svårt att till exempel läsa text på skärmen i både program och spel eftersom den blir så liten.

Den här lilla datorn fungerar utan problem med krävande 3D-spel och oavsett om spel är installerade direkt i Windows 11 eller via spelplattformar som Steam kan du öppna dem alla från det inbyggda programmet från Asus, som också har en egen snabbknapp bredvid skärmen. På andra sidan av den lilla skärmen finns en motsvarande knapp, som öppnar en meny som innehåller de viktigaste inställningarna som ljusstyrka och volym. Båda knapparna bidrar till att göra ROG Ally enklare att styra utan mus och tangentbord.

När du spelar på ROG Ally kan den bli varm, trots att överskottsvärmen blåses ut genom skåror på kanten. Det är tydligt att den spänner musklerna till det yttersta och processorn torde vara bland de snabbaste även om den hade suttit i en bärbar dator med full storlek. Den höga prestandan märks också på batteritiden, som ligger på cirka tre timmar när du spelar eller tittar på en film.

Stereohögtalarna under skärmen levererar ett övertygande ljud, som utan problem överröstar det diskreta fläktljudet. Det finns även ett hörlursuttag om du föredrar att höra ljudet på det sättet. 

När du spelar på ROG Ally ska du använda knappar och styrpinnar som påminner en del om en handkontroll till Microsofts spelkonsol Xbox. Du kan också använda den ena styr-spaken för att flytta runt muspekaren i Windows, men det är lite svårt att träffa tillräckligt exakt på exempelvis en knapp på skärmen. I bakkanten sitter det en enda USB-C-port, som används till strömkabeln. Om du vill ansluta ett tangentbord eller en mus till ROG Ally måste du alltså göra det via en trådlös Bluetooth-anslutning.

ROG Ally ligger bra i händerna och knapparna är förnuftigt placerade, så att du inte tröttnar på att använda datorn – i alla fall inte förrän det inbyggda batteriet tar slut.


+ Bra skärm

+ Bra ergonomi

– Kort batteritid

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

ROG Ally fungerar bra som en handhållen Windows-dator, men batteritiden hade gärna fått vara längre.

Specifikationer

Märke
Asus
Processor
AMD Ryzen Z1 Extreme
Grafikkort
AMD Radeon Graphics RDNA 3
Ramminne
12 GB
Lagring
512 GB
Skärmstorlek
7"
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixels
USB-portar
1 x USB-C
Anslutningar
3.5mm, microSD
Nätverk
Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2
Mått
28 x 11,1 x 2,1 cm
Vikt
608 g
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 11 Home
CPU Mark
27593
2D Mark
926
3D Mark
6632
Memory Mark
2534
Disk Mark
19780
Benchmark (högre är bättre)
6450