Skærmen er ikke berøringsfølsom, men du kan i stedet betjene computeren med den kæmpestore museplade.

ASUS Chromebook Plus CX3402CBA

Om du inte behöver en pekskärm är denna Chromebook Plus en utmärkt kontorsdator som kanske kan fresta dig.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Asus
8.8

Namnet kan låta tråkigt och kryptiskt, men CX3402CBA är en bra och enkel bärbar dator med Googles operativsystem ChromeOS.

Det är en Chromebook Plus, det vill säga en variant av Chromebook som har bättre specifikationer än vad Chromebook brukar vara kända för.

Den har en utmärkt Intel-processor, åtta gigabyte arbetsminne och en SSD-enhet med 128 gigabyte lagringsutrymme för appar och filer. Sammantaget ger det en dator som enkelt kör alla typer av appar. Det finns inga förinstallerade kommersiella appar, men du får ett stort urval av Googles gratisappar som Chrome, Google
Drive och YouTube.

Mängder av möjligheter

Du kan hämta många fler appar från operativsystemets webbutik. Där finns även tillägg som kan köras i webbläsaren Chrome, vilken spelar en nyckelroll i ChromeOS. Om du vill köra Android-appar kan du öppna Play Store, vilken fungerar som på en Android-mobil. Tillsammans har de två butikerna ett överväldigandeurval av appar, varav många till och med är gratis.

Datorns utseende är en anonym blandning av svart och grå plast, men konstruktionen känns övervägande robust och skärmen gav till exempel bara efter en aning när vi tog tag i och vred på hörnen. Du kan fälla upp skärmen 180 grader för att lägga den platt på bordet. Den har en matt yta och ger en användbar bild för allmänt kontorsarbete. Det hade varit trevligt om den hade varit tryckkänslig, eftersom så många Android-appar kan installeras och de hanteras bäst med fingrarna på skärmen. Lyckligtvis finns det en stor musplatta framför tangentbordet, så att du kan använda den istället.

Det finns ett bra utbud av olika anslutningar, inklusive USB-C-portar på båda sidor för att ladda datorn. Vi gillade också den kompakta strömförsörjningen, som inte har någon extra kabel utan kan anslutas direkt till vägguttaget precis som en vanlig mobilladdare.

Tangentbordet håller genomsnittlig kvalitet, och tangenterna är upplysta så att du kan läsa dem under alla ljusförhållanden. Vi skulle däremot helst slippa de gemena bokstäverna på tangenterna, som är ett kännetecken för Chromebooks. Det är till exempel mycket lättare att identifiera J, I och L på ett vanligt tangentbord än det är att hitta motsvarande j, i och l på Chromebook-tangentbordet.

Översta raden på tangentbordet består av Chromebooks klassiska genvägstangenter som gör det enkelt att höja och sänka både ljusstyrka och volym, och det finns tangenter för att hoppa fram och tillbaka mellan webbsidor. I övre högra hörnet finns en strömknapp, så det finns inte plats för någon Delete-tangent.


+ Enkelt och robust konstruktion

+ Bra pris

– Ingen pekskärm

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Om du inte behöver en pekskärm är denna Chromebook Plus en utmärkt kontorsdator som kanske kan fresta dig.

Specifikationer

Märke
Asus
Typ
Chromebook Plus
Processor
Intel Core i5-1235U
Grafikkort
Intel Iris Xe Graphics
Ramminne
8 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
14"
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixels
USB-portar
2 x USB-A 3.2 Gen 1, 2 x USB-C 3.2 Gen 1
Anslutningar
1 x HDMI 1.4, 1 x 3.5 mm audio
Nätverk
Wi-Fi 6
Mått
32,6 x 21,4 x 1,9 cm
Vikt
2,4 kg
Pekskärm
Nej
Operativsystem
ChromeOS
Benchmark (högre är bättre)
GeekBench 6: 1785 single core, 6332 multi core, 9583 GPU