Musepladen udnytter hele afstanden mellem forkanten og tastaturet.

ASUS Chromebook Flip CX5 – CX5400FM

Datorn kan enkelt förvandlas till en surfplatta, så att du får fullt utbyte av möjligheten att köra appar för Android.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Asus
8.3

Chromebook Flip CX5 är en mång-sidig liten dator till bra pris.

Som namnet antyder är operativsystemet på datorn Googles Chrome OS.  ”Flip” syftar på att skärmen kan vridas hela vägen in bakom tangentbordet, så att datorn förvandlas till en surfplatta. Det fungerar som det ska tack vare ett par rejäla gångjärn. Surfplatteläget är extra användbart, eftersom du kan hämta Android-appar som de du känner igen från mobilen via datorns Play Butik. Dessa appar är ju som bekant avsedda att användas med fingrarna och pekskärmen skapar en upplevelse som påminner om att sitta med en stor böjd surfplatta. Om du vill anteckna för hand finns en liten penna som kan plockas ut på sidan på datorn. Det kan vara lite klurigt att få ut pennan om du har utrustning i portarna bredvid pennans lilla hål, men det är i alla fall skönt att ha det extra alternativet när man ska skriva eller rita på datorn.

Vi testade en modell med den billigaste processorn i utbudet av Flip CX5 som finns. Ibland märktes det att det saknades lite beräkningskraft när vi till exempel skulle bläddra genom en hemsida med massor av innehåll. Då kunde skärm-bilden hacka lite när den skulle uppdateras, men det var inget som gick ut över funktionaliteten.

När det gäller tangentbordet har estetiken utan tvekan fått en betydligt högre prioritet än vad man har gett funktionaliteten. Till exempel är tangenternas bokstäver gråa mot en ljusgrå bakgrund, vilket ibland kan göra det lite svårt att se tecknen. Tangenterna kan dessutom bara tryckas ned några millimeter, vilket gör det svårt att känna om de enskilda tangenterna aktiveras när du skriver.

I förhållande till datorns storlek finns det utmärkta anslutnings-möjligheter på sidorna. Du kan till exempel välja på vilken sida du vill ansluta laddkontakten som använder en USB-C-port. Det finns också en lite överflödig knapp för att reglera ljudvolymen, eftersom det sitter två tangenter för samma ändamål på den övre raden på tangentbordet.


+ Kan användas som surfplatta

+ Penna medföljer

– Dålig kontrast på tangenterna

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Datorn kan enkelt förvandlas till en surfplatta, så att du får fullt utbyte av möjligheten att köra appar för Android.

Specifikationer

Märke
Asus
Typ
Chromebook
Processor
Intel Core i3-1110G4, 2.5 GHz
Grafikkort
Intel UHD Graphics
Ramminne
8 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
15,6"
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixels
USB-portar
2 x USB-C, 1 x USB-A
Nätverk
Wi-Fi 6
Mått
35,8 x 24,1 x 1,9 cm
Vikt
1,4 kg
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Chrome OS
Benchmark (högre är bättre)
Geekbench 5: 1137 single, 1834 multi