Test av Apple iMac 21,5 tum

iMac 21,5 tum

Apples nya iMac är en kraftfull allt i ett-dator med en läcker skärm, men priset avskräcker.

av Christian Slot #Dator #Apple
7.7

Apple har uppdaterat sin allt i ett-dator iMac, som är en dator som stilmässigt bildar en egen skola. Den eleganta och stramt formgivna datorn har nu blivit riktigt potent och den duger mer än väl till vardagens alla datorgöromål.

Vi testar den kraftfullaste 21,5-tumsmodellen, som bygger på Intels processor Core i5 på 3,4 gigahertz. Tillsammans med grafikkortet Radeon Pro 560 med fyra gigabyte grafikminne är iMac kapabel för riktigt tunga grafikprogram.

Retinaskärmen på 4K är en upplevelse för sig. Färgerna är extremt verklighetstrogna och den enormt höga pixeltätheten gör att alla bilder är absolut knivskarpa på den papperstunna skärmen.

Lite trist är att Apple snålar med ramminnet. Åtta gigabyte är mycket, men med tanke på vad datorn kan användas till hade 16 smakat bättre. Det går att sätta i mer ramminne (upp till 32 gigabyte), med det kostar minst ett par tusenlappar till.

Lagringen sker på Apples Fusion Drive, som är en blandning mellan en ssd och en hårddisk. Ofta använda filer sparas i ssd-delen, men filer som sällan används sparas i hårddiskdelen. Om det är bättre eller sämre än två separata enheter är svårt att säga. Fungerar gör det i alla fall.

Det finns definitivt pengar att spara genom att välja en dator från en annan tillverkare, men lika stiligt på skrivbordet blir det inte. Apple är dessutom unikt duktiga på att göra det enkelt för användaren. I det här fallet räcker det att kunna ansluta strömkabeln och trycka på strömbrytaren för att komma i gång. Svårare än så är det faktiskt inte.


+ Ovanligt lättanvänd
+ Riktigt bra skärm
+ Elegant
Dyr


iMac 21,5 tum finns att köpa direkt från Apple

Läs mer om iMac 21,5 tum

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Apples iMac är otroligt lättanvänd, stilren och potent, men det höga priset gör alternativen intressantare för hemanvändaren.

Specifikationer

Märke
Apple
Processor
Intel Core i5 3,4 GHz (6MB buffer, turboboost till 3,8 GHz)
Grafikkort
Radeon Pro 560 4 GB VRAM
Ramminne
8 GB
Lagring
1 TB Fusion Drive
Skärmstorlek
21,5 tum
Skärmupplösning
4096 x 2304 pixel (4K)
USB-portar
2x usb c, 4x usb 3.0
Anslutningar
SDXC-kortläsare, hörlursuttag, gigabit ethernet
Nätverk
802.11ac WiFi, Bluetooth
Mått
45 x 52,8 x 17,5 cm
Vikt
5,66 kg
Operativsystem
Mac OSX