Test av Alienware 17 Area-51m

Alienware Area-51m

En fullsmetad bärbar stationär pc av sällan skådat slag.

av #Dator #Alienware
10.0

Det var länge sedan jag hade så roligt med en dator som med Alienware Area-51m. Det är det brutalaste bärbara datorn vi har haft på testbänken och den liknar ingenting annat på marknaden. Snabb är bara förnamnet på denna skapelse som gör skäl för namnet på alla sätt.

Dells spelavdelning Alienware bestämde sig för att bygga den absolut vassaste bärbara speldatorn de bara kunde. Resultatet är Area-51m, som faktiskt bygger på komponenter avsedda för stationära datorer. Processorn Core i7-9900k sitter vanligen i dyra stationära datorer och är den snabbaste processorn i sin generation. Räcker inte det går det att använda Alienwares program för att överklocka den. Grafikkortet är det allra senaste och rappaste som går att uppbringa från Nvidia. Lägg sedan till en hyperkvick ssd och 32 gigabyte ramminne, så blir resultatet bedövande.

Vad är då detta för skapelse? Det är en bärbar dator på 17,3 tum som är rekordtjock (dryga fyra centimeter) och rekordtung (knappa fyra kilo). Den har ett ovanligt stor överhäng bakom skärmen och bakstycket påminner inte så lite om en grill på någon supersportbil. Det har bikakeformade hål som är inramade av ett i regnbågens alla färger upplyst band. I övrigt är det mest ventilationsgallren runt om datorn samt det likaledes lysande huvudet av en utomjording på locket som märks.

Med locket uppfällt blir det ännu tydligare att det rör sig om en speldator. Ljuset under tangenterna pulserar i alla tänkbara färger och till och med musplattan lyser upp när datorn slås på via det turkost lysande utomjordingshuvudet ovanför tangentbordet. Datorn är så djup att tangentbordet hamnar mitt på den. Trots det finns det gott om plats för händerna att vila på var sida om musplattan. Ytan här är lika silkeslen som resten av det i magnesium tillverkade chassit.

Vi får bland annat tre usb 3.0-portar, en usb c-port, en fullstor hdmi-port och en ethernetport. Inget att klaga på alltså. Dessutom finns det plats för Alienwares egen grafikförstärkare, om nu inte de inbyggda grafikkorten räcker till. Mest anmärkningsvärt är dock att det behövs två strömaggregat för att driva datorn. De är på 330 respektive 180 watt, vilket säger en del om vad som döljer dig under skalet.

Skärmen är ljusstark, klar och riktigt bra. Färgrika bilder blir krispiga och tack vare en uppdateringsfrekvens på 144 hertz är bilden mjuk och tilltalande i alla lägen. Mer överraskande är dock de inbyggda högtalarna som lätt kan få en att studsa till framför datorn. Aldrig har vi hört ljud med liknande stuns och tyngd från en bärbar dator. I Alienwares program finns det en rad förinställda ljudinställningar som faktiskt gör ljudet ännu bättre.

Tangentbordet är fullstort med en separat numerisk del. Det är mycket följsamt och trevligt att skriva på, men det känns nästan lite väl stort när man skriver längre texter. Det går knappt att nå alla tangenter utan att flytta händerna. Musplattan är snabb och exakt och det faktum att den lyser upp i valfri färg är inte så dumt i ett mörkt rum.

Att jobba med Area-51m är i alla lägen en befrielse. Word har startat i samma ögonblick som dubbelklicket på programikonen är avslutat. Vi har ännu inte hittat något spel som får Area-51m att tveka det minsta. Det går till och med snabbt att uppdatera Windows. Medan andra datorer kämpar i timtal för att uppdateras till version 1903 av Windows 10, är det överstökat på en kvart. Vi renderar 3d-grafik på ett par timmar medan vår två år gamla speldator med topprestanda då, behöver en natt på sig. Det är som att jämföra Koenigsegg med Daf. Eller Saab Gripen med bröderna Wright.

Finns det då inget att klaga på? Jodå. Priset förstås. Femtio tusenlappar är hisnande. Det går dock att köpa en lite enklare bestyckad Area-51m för 23 500 kronor. Man kan förstås ha invändningar mot vikten och storleken, men det får man acceptera. Lite mer synd är det att fläktarna kan blåsa till ibland så att man börjar snegla efter öronproppar. I slutändan är det dock bara att lägga sig platt. Area-51m är en milstolpe.


+ Otrolig maskin
+ Ruskigt snabb
+ Fräck, häftigt, snygg
+ Absolut senaste tekniken
Hisnande dyr

Läs mer om Alienware Area-51m


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En tokigt snabb bärbar dator som klår all konkurrens på alla fronter. Liknar ingenting annat.

Specifikationer

Märke
Alienware
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i9-9900K
Grafikkort
Nvidia Geforce RTX 2080, UHD Graphics 630
Ramminne
32 GB
Lagring
512 GB, ssd
Skärmstorlek
17,3 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
USB-portar
3x usb 3.0, 1x usb c
Anslutningar
hdmi, Mini-DisplayPort, hörlurar, mikrofon, grafikkort
Nätverk
Ethernet, 802.11AC, Bluetooh 5.0
Mått
40,6 x 31,9 x 4,2 cm
Vikt
3,87 kg
Batteritid
2,5 h
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10 Home, 64 bit
Övrigt
Dubbla nätaggregat
CPU Mark
20502,0
2D Mark
1099,1
3D Mark
15051,0
Memory Mark
3430,0
Disk Mark
13911,9
Benchmark (högre är bättre)
7757,2