Test av Acer Spin 5 SP513-52N

Acer Spin 5 (SP513-52N)

Acer har uppgraderat sin 2 i 1-dator Spin 5, som imponerar med en ny Core i5-processor och elegant formgivning.

av #Dator #Acer
9.1

Acer uppgraderar en av medlemmarna i Spin-familjen som består av 2 i 1-enheter i olika storlekar, det vill säga datorer vars skärmar kan vridas 360 grader till baksidan för att fungera som pekdatorer.

Det märks så fort vi tar tag i datorn att den är gedigen och den känns lyxig. Spin 5 är tunn och chassiet av kolfiber är robust och tåligt.

När skärmen vinklas helt bakåt förvandlas Spin 5 till en alldeles utmärkt pekdator. Den väger visserligen modiga 1,5 kilo och därför kan det vara något av en utmaning att hålla i den en längre tid. Å andra sidan är den ovanligt skön att hålla i, till skillnad från många konkurrenter som ofta har alldeles för skarpa kanter för att funka bra som pekdatorer.

Det är i huvudsak ett nöje att jobba med Spin 5. Musplattan har bra precision och den vibrerar behagligt när man klickar. Tangenterna är förhållandevis låga och ger på sin höjd en något diffus känsla när de trycks ner.

Känns prislappen stor kan vi glädja oss åt att Acers pekpenna Active Stylus Pen följer med. Även den har fin precision och den fungerar riktigt bra för att anteckna eller rita på skärmen.

Processorn imponerar

Processorn i nya Spin 5 är rejält uppgraderad till den senaste generationen. Intels hypersnabba Core i5-8250U klarar svettiga uppgifter utan att krokna, den blir inte ens särskilt varm under press. Den är utan tvekan redo för att tampas med krävande spel.

Det är däremot inte grafikkortet Intel HD 620, som är ganska trött. Det gör vad det ska och fungerar i de flesta fall utmärkt, men grafiktunga spel är den inte avsedd för.

Pekskärmen på 13 tum bygger på en IPS-panel. Den är ovanligt skarp med mycket fin färgåtergivning. Tyvärr är den inte så ljusstark som man kan önska och det kan bli ett problem om datorn ska användas i väldigt ljusa miljöer.

Under testperioden har Acer Spin 5 varit en härlig bekantskap. Men intrycket solkas kraftigt av en mängd tramsprogram som Acer har förinstallerat. I Aktivitetsfältet finns det genvägar till både Netflix och Booking.com och i Start-menyn hittar vi ytterligare en drös program som vi inte vill använda. Det är sorgligt och irriterande att ett företag väljer att svärta ner en så här pass fin produkt med, förlåt uttrycket, skit.


+ Snabb processor
+ Bra som pekdator
Många onödiga program
Medelmåttigt grafikkort


Acer Spin 5 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Acer Spin 5

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Spin 5 är ett bra val om du vill ha en kombinerad pekdator och bärbar pc med rimligt pris och en kraftfull processor.

Specifikationer

Märke
Acer
Typ
2 i 1-pc
Processor
Intel Core i5-8250U 1,6 GHz (upp till 3,4)
Grafikkort
Intel UHD Graphics 620
Ramminne
8 GB, DDR4
Lagring
256 GB, SSD
Skärmstorlek
13,4 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel (full hd), 16:9, IPS
USB-portar
1x usb c, 2x usb 3.0, 1x usb 2.0
Anslutningar
HDMI, minneskortläsare, hörlurar/mikrofon
Nätverk
802.11ac, Bluetooth 4.0
Mått
1,59 x 32,44 x 22,60 cm
Vikt
1,6 kg
Batteritid
12 timmar
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10
Övrigt
Webbkamera 720p HD
Benchmark (högre är bättre)
3367,3 PassMark