Der er rigeligt med luft mellem skærm og tastatur, så skærmen sidder højere end på en typisk bærbar pc.

Acer Nitro 5 AN515-58-71MH

Acer Nitro 5 är en utmärkt dator för en fast plats på skrivbordet, men var beredd på ett mindre blåsväder.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Acer
8.9

Acer Nitro 5 är en bärbar dator med en storlek och viktklass som gör den bäst lämpad att ha ståendes på en fast plats på skrivbordet.

Datorn väger strax under 2,5 kilo och har både ett numeriskt tangentbord och en väl tilltagen skärm med bred ram runtom. Det är alltså inte en dator som inbjuder till att läggas i en axelremsväska för att transporteras runt varje dag.

Datorn är dock fullpackad med något av det bästa som går att uppbringa inom hårdvara just nu. Såväl processor som grafikkort och SSD är bland de snabbaste i sina kategorier och det märks när datorn används. Allt i Windows fungerar naturligtvis helt utan att kännas slött, och du kan spela även de mest krävande av nya 3D-spel utan problem. Du behöver dock vara inställd på att använda ett par hörlurar eftersom ljudnivån från fläktarna är mycket hög, framför allt när grafikkortet sätts i hårt arbete.
När vi körde vårt testprogram för att 
undersöka datorns prestanda satte fläktarna igång och blåste ner ett par papper på golvet. Det kan med andra ord uppstå lokala stormbyar både bakom och på sidorna av datorn, där det sitter några stora kylgaller.

Fläktarna styrs av Acers Windows-program NitroSense. Vi skruvade för skojs skull upp varvtalet till max och fläktarna rusade iväg med över 7 000 varv per minut. Lyckligtvis är Nitro 5 väldigt bra på att reglera kylningen, så datorn är nästan ljudlös när du bara sitter och arbetar i ett kontors- program i Windows. Det finns goda möjligheter att ansluta både extra- utrustning och kabelnätverk, och du får även en Thunderbolt 4-port så att du till exempel kan ansluta en extra skärm. Några av anslutningarna, för bland annat ström, har flyttats till baksidan. Det är ganska praktiskt att de är undangömda när man ändå inte ska packa ihop datorn varje dag.

Skärmen lämpar sig utmärkt för både spel och kontorsarbete. Den har en matt yta och bra ljusstyrka, och dessutom en uppdateringsfrekvens på 144 Hz som får grafik från exempelvis actionspel att flyta mjukt och bra även om det skulle råka hända väldigt mycket samtidigt på skärmen.

Framför skärmen sitter ett tangentbord som är så bra som det kan bli när det handlar om en bärbar dator: Tangenterna är mjuka och ger ett bra svar, och vi anser att det alltid är bra att ha ett numeriskt tangentbord för att till exempel skriva in siffror i kalkylarket med familjens budget eller göra en snabb beräkning med kalkylatorn i Windows.


+ Hög prestanda

+ Bra anslutningar

– Extrema fläktar

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Acer Nitro 5 är en utmärkt dator för en fast plats på skrivbordet, men var beredd på ett mindre blåsväder.

Specifikationer

Märke
Acer
Processor
Intel Core i7-12700H
Grafikkort
NVIDIA GeForce RTX 3060, 6 GB
Ramminne
16 GB
Lagring
512 GB SSD NVMe
Skärmstorlek
15,6"
Skärmupplösning
2560 x 1440 pixels
USB-portar
1 x USB-C 3.2 Gen 2, 1 x USB 3.2 Gen 2, 2 x USB 3.2 Gen 1
Nätverk
Wi-Fi 6
Mått
36 x 27,1 x 2,6 cm
Vikt
2,49 kg
Operativsystem
Windows 11 Home 64-bit
CPU Mark
26487
2D Mark
477
3D Mark
14343
Memory Mark
2773
Disk Mark
33909
Benchmark (högre är bättre)
4980