Test av Acer Chromebook Spin 13

Acer Chromebook Spin 13

En kombinerad bärbar dator och surfplatta med ChromeOS.

av Henrik Ræder Clausen #Dator #Acer
8.8

Till det yttre ser Spin 13 ut som vilken modern bärbar dator som helst. Det går visserligen att vinkla skärmen ett helt varv bakåt för att den ska fungera som en surfplatta. Det är inte alls så dumt, men det har vi sett förr.

Komponenterna under skalet är desamma som vi hittar i andra datorer. Datorn drivs av Intels processor Core i3 av åttonde generationen. Vi får ­fyra gigabyte ramminne och en ssd på 64 gigabyte. Grafikkortet är integrerat i processorn och det gör sitt jobb i vardagen utan att krokna. 13-tumsskärmens upplösning på 2 256×1 502 pixel är lite udda, men skärmen är å andra sidan tryckkänslig. Vi får två usb c-portar och en vanlig usb 3.0-port.

Det som skiljer Spin 13 från andra liknande datorer är operativsystemet: Googles Chrome OS. Det gör datorn till ett lite annorlunda väsen. I vardagen är detta dock en snabb dator med ett bra tangentbord som är skönt att skriva på. Batteritiden är uppemot sex timmar vid normal användning.

Spin 13 är en 2 i 1-dator, det vill säga att den fungerar lika bra som en bärbar dator som en surfplatta. Dumt nog roteras inte bilden automatiskt om man ställer upp datorn som på bilden här intill. Vrida bilden får man göra manuellt. Värt att tänka på i surfplatteläget är att Spin 13 väger 1,5 ­kilo, vilket gör den till en alldeles för tung pekdator att hålla i handen.

När skärmen vinklas helt bakåt hamnar tangentbordet på undersidan. För att det inte ska störa stängs det då automatiskt av.

Att anslutningarna är få och att ssd-enheten rymmer så lite spelar faktiskt inte så stor roll. Datorn är byggd för att vara ansluten till ett trådlöst nätverk och eventuella tillbehör kan lika gärna anslutas via Bluetooth. Vi får dock ett hörlursuttag. Den som vill ansluta en extern skärm kanske saknar en hdmi-port, men det går lika bra att använda en av usb c-portarna med rätt sorts adapter.

Något som vi känner igen från andra bärbara datorer är att fläktarna gärna drar i gång när datorn är i bruk under längre tid.

Ett krav som operativsystemet ställer är att datorn alltid ska vara ansluten till internet. I en Chromebook installeras inga program utan det är tjänster på internet som ­gäller. Skriva brev? Gör det i Google Dokument. Spara dem? Google Drive. Läsa e-post? Logga in på Gmail. Och så vidare. Dagens onlineutbud är så omfattande att det hela fungerar mycket väl.

Alla Windowsprogram kan vi förstås glömma direkt. De fungerar inte alls här. Däremot har Google och Acer lyckats med konststycket att få Android-appar att fungera i Chrome OS. Därmed finns det ett rikt urval av ­allehanda appar. Det är visserligen aningen udda att se appar köras i fönster, men det fungerar överlag bra.

Eftersom allt sker på internet är uppkopplingen och webbläsarens hastighet av största vikt. Här klarar sig Spin 13 mycket bra. Testprogrammet Speedometer ger 78,25 poäng, vilket kan jämföras med vanliga datorer som hamnar runt 50. Den allmänna känslan av att jobba med Spin 13 är att allt flyter minst lika smidigt som i en vanlig pc.


+ Smart dubbeldesign
+ Hög byggkvalitet
+ Fina prestanda
+ Bra tangentbord
Få anslutningar

Läs mer om Acer Chromebook Spin 13


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Den här gedigna datorn är den bästa Chromebooken vi har testat. Den fungerar perfekt tillsammans med alla onlinetjänster som finns.

Specifikationer

Märke
Acer
Typ
Chromebook Spin 13
Processor
Intel Core i3 8130U 2,2 GHz
Grafikkort
UHD Graphics 620
Ramminne
4 GB
Lagring
64 GB
Skärmstorlek
13,5 tum
Skärmupplösning
2256 x 1504 pixel
USB-portar
2x usb c, 1x usb 3
Anslutningar
Hörlurar, mikroSD
Nätverk
WiFi 5
Mått
30,9 x 24,9 x 1,6 cm
Vikt
1,5 kg
Batteritid
6 timmar
Pekskärm
Ja
Operativsystem
ChromeOS
Övrigt
Fungerar även som surfplatta
Benchmark (högre är bättre)
Speedometer: 78,25