Skærmen kan klappes lidt mere op end her, så den ligger fladt på bordet.

Acer Chromebook Plus 515

Acers Chromebook Plus-dator är ett mycket bra balans av pris, prestanda och kvalitet.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Acer
8.8

Chromebook Plus 515 är Acers bud på en mer kraftfull bärbar dator med Googles operativsystem ChromeOS. Chromebook Plus är ett samarbete mellan Google och datortillverkarna HP, Lenovo, ASUS och Acer för att ta fram Chromebooks med lite bättre specifikationer än vanligt. Bland annat krävs att en Chromebook Plus-dator som minimium har en skärm med Full HD-upplösning, 8 gigabyte arbetsminne och 128 gigabyte lagring. Den måste även ha minst en Intel i3-processor av 12:e generationens, eller motsvarande från konkurrenten AMD.

Acers version av en Chromebook Plus-dator uppfyller alla dessa krav samtidigt som priset inte är mycket högre än för en ”vanlig” Chromebook.

Det är enkelt att komma igång med datorn även om du aldrig har använt en Chromebook tidigare. Om du är bekant med Googles webbläsare Chrome kommer du att känna dig som hemma med ChromeOS, som är det operativsystemet Chromebook. Det kan vara förvirrande att det finns två ställen att hämta appar. Det beror på att du kan köra både appar gjorda för användning i Chrome och Android-appar som de du känner till om du har en Android-mobil, och det ger dig ett stort urval av appar. ChromeOS kan dock inte använda Windows-program, vilket kan vara en nackdel.

Skärmen är relativt stor med en stark och jämn belysning. Det är inte en skärm som kan kontrolleras med fingrarna, men å andra sidan innebär det att du inte har en glansig yta som kan blända dig med reflexer från ljus runt omkring dig.

På grund av skärmens storlek är datorn också ganska mycket bredare än det inbyggda tangentbordet. Det har i sin tur gett utrymme för ett par riktigt bra högtalare som flankerar tangenterna på båda sidor.

Windows-datorer kan lära sig ett och annat av den övre raden med funktionstangenter: istället för en rad anonyma F-tangenter har tangenter i övre raden på en Chromebook en egen funktion som kan läsas av med hjälp av en tydlig ikon. Tangenterna gör att du bland annat kan höja och sänka både volym och skärmens ljusstyrka med ett enda tryck. Det finns även en dedikerad tangent för att gå tillbaka till den föregående webbplatsen du besökte, och en för att få det aktuella fönstret att fylla hela skärmen. Det fungerar bra, men vi hade gärna sett lite belysning i tangenterna.

Ovanför skärmen sitter en webb-kamera som är bra för videosamtal. Internetanslutningen använder den snabba trådlösa standarden Wi-Fi 6E, och vi kunde ansluta till det trådlösa nätverket nästan lika snabbt som med en dyr windows-dator.

Under våra tester fick vi vanligtvis ut åtta till nio timmars batteritid ur datorn och den laddar exceptionellt snabbt, så efter bara en kort stund var den redo att tas med ut i världen igen.


+ Snabb Chromebook

+ Inte speciellt dyr

– Inget upplyst tangentbord

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Acers Chromebook Plus-dator är ett mycket bra balans av pris, prestanda och kvalitet.

Specifikationer

Märke
Acer
Typ
Chromebook Plus 515
Processor
Intel Core i3-1215U
Grafikkort
Intel UHD Graphics
Ramminne
8 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
15,6"
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixels
USB-portar
1 x USB-A, 2 x USB-C
Anslutningar
HDMI, 3.5 mm
Nätverk
Wi-Fi 6E
Mått
36,1 x 23,8 x 2 cm
Vikt
1,68 kg
Pekskärm
Nej
Operativsystem
ChromeOS