Acer Chromebook 514

En bra dator som klarar det mesta – men bara för den som är beredd att överge Windows.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Acer
8.2

Acers lilla dator ser ut som vilken annan ordinär pc som helst, men under den fina ytan döljer sig något annat. Operativsystemet är inte Windows utan Googles dito Chrome OS, som har både för- och nackdelar jämfört med Microsofts operativsystem.

Chrome OS är helt uppbyggt kring webbläsaren Chrome, som vi känner från både datorn och mobiltelefonen. Det som liknar ikoner är i själva verket länkar till webbsidor. Ett klick på YouTube-ikonen leder således till YouTubes hemsida. Samma sak gäller Googles appar som exempelvis Google Drive och Gmail.

Detta medför förstås en hel del begränsningar för vad man kan göra med datorn. Inga Windows-program fungerar förstås, så det gäller att förstå att detta är något annat. En stor fördel är att det går att hämta appar för Android och köra dem. Google Play Butik innehåller miljontals appar som hämtas på samma sätt som till en ­mobiltelefon eller surfplatta med ­Android. Det går att göra mycket av det som kan göras med en pc och dessutom är många appar gratis.

Vi kan ju inte köra de vanliga prestandatestprogrammen i Chrome OS, men vi konstaterar att för en dator i den här prisklassen är såväl operativsystemet som apparna kvicka. Vi har provat ett par krävande spel från Play Butik och datorn har inga problem att hantera dem på ett dugligt sätt.

12 timmars batteritid

Acers Chromebook känns dyrare än vad den är och det snygga och gedigna aluminiumchassit håller hög klass. Tangentbordet är riktigt trevligt och det har en rad specialtangenter som är anpassade för Chrome OS. Det finns till exempel en knapp för att ­visa en webbsida i helskärmsläge, vilket är mycket praktiskt när man jobbar med ett webbaserat program.

Pekskärmen ger en klar och kraftfull bild med fin kontrast. Tyvärr är skärmen blank och det blir en hel del reflexer när ljus faller på den. Ett annat aber är att den är lite seg att peka på. Det blir en liten fördröjning mellan fingrets rörelse och reaktionen på skärmen.

Batteriet å andra sidan orkar driva datorn i ett halvt dygn. Det gör Acer Chromebook 514 till ett perfekt redskap på fältet, särskilt som den dessutom är ganska lätt.

Laddningen sker via usb c. Det är bra eftersom det är lätt att skaffa en ny laddare om originalet försvinner eller går sönder. En praktisk detalj i sammanhanget är att det går att ladda datorn från båda usb c-portarna, som sitter på var kortsida. Det är mycket trevligt att kunna välja den sida som är närmast vägguttaget och därmed slippa en sladd som går tvärs över bordet.


+ Kör appar för Android
+ Usb c-laddning
Seg pekfunktion

Läs mer om Acer Chromebook 514


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En bra dator som klarar det mesta – men bara för den som är beredd att överge Windows.

Specifikationer

Märke
Acer
Typ
Bärbar dator
Processor
Intel Pentium N4200, 1,1 GHz
Grafikkort
Intel HD Graphics 505
Ramminne
8 GB
Lagring
64 GB
Skärmstorlek
14 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
USB-portar
2x usb 3.1, 2x usb C 3.1
Nätverk
802.11ac (WiFi 5)
Mått
32,3 x 23,2 x 1,7 cm
Vikt
1 350 gram
Batteritid
12 timmar
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Chrome OS