Musepladen er stor og reagerer hurtigt.

Acer Chromebook 514

Chromebook 514 från Acer är en komplett kontorsdator till ett pris som de flesta kan ha råd med.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Acer
9.0

Om du kan klara dig utan Windows på din nästa dator, då är Acers nya Chromebook 514 ett bra alternativ till ett överkomligt pris.

Acer har en vana att hålla fast vid namnen på sina datorer i flera år, och Chromebook 514 som vi har testat är en lyckad uppdatering av en tidigare modell med samma namn.

Om datorn hade kört Windows 11 skulle den inbyggda Intel Pentium-processorn förmodligen fått operativsystemet att kännas ganska långsamt. Googles operativsystem ChromeOS kräver inte lika mycket processorkraft, och vi upplevde aldrig några problem att köra vare sig operativsystemet eller appar. Vi testade att använda Chromebook 514 bland annat för ordbehandling i Google Docs, kalkylark i Google Kalkylark och webbsurfning med webbläsaren Chrome, och det var inte särskilt ofta som vi saknade att kunna arbeta på vår vanliga Windows-maskin.

Chromebook 514:s starkaste sida är den inbyggda SSD-enheten med 256 gigabyte lagringsutrymme. Den turboladdar både Chrome OS och de appar du öppnar. Det har inte heller någon större inverkan på batteriet, som räcker en hel arbetsdag.

Tangentbordet har den typiska Chromebook-layouten, där övre raden av tangenter har ikoner istället för funktionstangenter och kan justera volymen och öppna inställningar.

Det finns inte många anslutningsmöjligheter på Chromebook 514. På den ena kortsidan finns det några USB-C-portar och på den andra en USB-A-port. USB-C-portarna används dessutom för att förse datorn med ström, så det hade varit trevligt om det funnit fler portar samt på bägge kortsidorna för att erbjuda lite mer flexibilitet med anslutningarna. 

Chromebook 514 ger intrycket av att vara dyrare än vad den faktiskt är. Det beror på hög byggkvalitet med robust aluminiumchassi och en skärm med tillräckligt starkt ljus för att den ska kunna används utomhus i dagsljus. Skärmens upplösning är bara Full HD, men den har en fin skärpa eftersom den inte är speciellt stor.


+ Bra liten dator för priset

+ Starkt aluminiumhölje

– Inte många anslutningar

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Chromebook 514 från Acer är en komplett kontorsdator till ett pris som de flesta kan ha råd med.

Specifikationer

Märke
Acer
Typ
Chromebook
Processor
Intel Pentium Gold 7505
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB
Skärmstorlek
14 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixels
USB-portar
2 x USB-C, 1 x USB-A
Anslutningar
HDMI, SD-port
Nätverk
Wi-Fi 6
Mått
32,3 x 22 x 1,9 cm
Vikt
1,37 kg
Pekskärm
Nej
Operativsystem
ChromeOS