Den øverste række taster kan fx skrue op og ned for lyden eller skærmens lysstyrke.

Acer Chromebook 311

Chromebook 311 är ett väldigt bra köp om du söker en lätt bärbar pc till småuppgifter.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Acer
8.1

Acer Chromebook 311 har två stora fördelar: Den är lätt och den är billig. Med det i bakhuvudet är vi egentligen beredda att ha överseende med de flesta av datorns brister.

Den är till exempel inte särskilt snabb. Det märks ibland om det är många webbsidor öppna samtidigt i Chrome. Då kan datorn tveka lite om den får ännu fler uppgifter att brottas med.

Den har dessutom ett ganska skralt urval av anslutningsmöjligheter. På vänster sida finns en USB-C-port som samtidigt fungerar som ingång för strömkontakten, och bredvid den en ingång för hörlurar.

På höger sida är det endast en klassisk USB-port och ett hål för ett Kensington-lås för att kunna låsa fast datorn. USB-porten är USB 2.0, vilket gör den olämplig för att till exempel ansluta en extern hårddisk om det ska gå snabbt att överföra filer.

Det handlar med andra ord inte om någon välutrustad dator. Om den däremot bara ska användas för att surfa på nätet och enklare kontorsarbete på Google Docs blir det svårt att hitta ett bättre alternativ.

Vi använde Chromebook 311 som primär arbetsdator under några dagar. Vi surfade på nätet och skrev artiklar och behövde aldrig byta till en starkare dator. Den har inte pekskärm, men skärmen levererar en riktigt bra bild med någorlunda hög upplösning.

Tangentbordet är bra att skriva på om man betänker hur liten och slimmad datorn är. Det är dock lite ovanligt att Acer valt att förse tangenterna med gemener istället för versaler, som ju är det vanligaste. Bokstäverna kan vara lite svåra att läsa om man inte är typen som kan skriva utan att titta – tangenterna i, j och l liknar till exempel varandra alldeles för mycket.

Operativsystemet är Chrome OS, vilket ger tillgång till ett stort urval av bra appar. Faktum är att de flesta kommer att klara sig med enbart Googles egna appar. Eftersom det både går att köra appar utvecklade för Android och appar utvecklade för Chrome OS är det ofta enkelt att hitta en app som klarar av de uppgifter som du vill utföra.


+ Superpris

+ Liten och lätt

– Inte så snabbt

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Chromebook 311 är ett väldigt bra köp om du söker en lätt bärbar pc till småuppgifter.

Specifikationer

Märke
Acer
Typ
Chromebook - bærbar pc
Processor
MediaTek MT8183, 2 GHz
Ramminne
4 GB
Lagring
64 GB SSD
Skärmstorlek
11,6 tommer
Skärmupplösning
1366 x 768 pixels
USB-portar
1 x USB C 3.2 Gen 1, 1 x USB 2.0
Anslutningar
Hovedtelefon
Nätverk
Wi-Fi 5
Mått
29,02 x 20,6 x 1,88 cm
Vikt
998 gram
Batteritid
Op til 15 timer
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Chrome OS
Benchmark (högre är bättre)
Geekbench 297 single CPU, 1389 Multi-core CPU