Acer Aspire VX 15

Acer Aspire VX 15 VX5-591G

Härlig speldator som ser ut som den ska men som kostar mycket mindre än man kan tro.

av #Dator #Acer
9.1

Aspire VX 15 är ett nytt väsen bland Acers digra utbud av bärbara datorer. Det är en speldator men får av någon anledning inte heta Predator, som är företagets namn på sina speldatorer. Dessutom har Acer en annan dator som säljs under namnet Aspire V Nitro. VX 15 hamnar någonstans strax under, kanske beroende på prislappen som i sammanhanget är ytterst tilltalande. 10000 kronor för en så här pass kompetent maskin är riktigt trevligt.

Det rör sig om en rejält tilltagen bärbar dator på 15,6 tum som väger modiga 2,5 kilo. Den är tung, stor och bullig på alla ledder. På grund av alla röda detaljer framstår den redan hopfälld som en speldator: Ett par kraftiga röda streck på locket och de röda kantiga luftutblåsen i bakkant ska förstås signalera fart. I övrigt är det svart plast som gäller, men lockets finstämda räfflor ger en skön känsla när det är dags att fälla upp skärmen.

Musplattan samt tangenterna W, A, S och D har fått röda kanter, spelar du förstår du varför: Det är de tangenterna som används flitigast i många spel tillsammans med musen. När datorn startar lyser hela tangentbordet upp i rött och det är inte bara sportbilsaktigt, det röda ljuset är även behagligt för ögonen och det kommer väl till pass när man sitter med datorn i ett nedsläckt rum. Tangenterna är stora och sitter på rejäla avstånd från varandra. De är tysta och känns nästan lite mjuka. Vi gillar tangentbordet som är skönt att skriva på och för att det finns plats för en riktig numerisk del. Även musplattan är stor (10,6×7,8 centimeter) och riktigt bra.

Tack vare SSD:n startar datorn snabbt, men tyvärr är den bara på 256 gigabyte vilket är knapert. Det krävs inte särskilt många spel innan den är full, extern lagring lär bli ett av de vanligaste tillbehören till den här datorn. Även ramminnet på åtta gigabyte är lite snålt, men med tanke på prislappen är det inget att käbbla om.

Skärmen på 15,6 tum i formatet 16:9 omges av en rejäl kant. Lockets hörn är avfasade, så att den kantiga sportbilskänslan går igen även här. Själva skärmen är okej, men på inga sätt märkvärdig. Bilden påverkas så fort man tittar lite från sidan och upplösningen är den lägsta man kan begära. Ytan är dock matt, vilket gör att vi slipper trista reflexer.

Bland anslutningarna noterar vi exempelvis en usb c-port samt inbyggd kortläsare. Det känns modernt och smidigt. I övrigt finns det en hdmi-utgång för en extern skärm samt en gammal hederlig usb 2.0-port som är lämplig till en mus. Dumt nog sitter den på vänstra sidan – de flesta har ju musen till höger om datorn. I högerkant finns det två usb 3.0-portar som lär behövas för exempelvis en rejäl extern hårddisk. Man kan ju tycka att usb-portarna borde byta plats för att det hela ska kännas riktigt genomtänkt.

Det är hur som helt inte tu tal om annat än att Acer har gjort en riktigt intressant dator som lämpar sig för spel, men som även är en mycket kompetent dator i de flesta andra sammanhang. Prislappen är tilltalande, prestandan räcker gott och den är på många sätt modern. Bäst fungerar den som ersättare till en stationär pc, som mobil dator är den väl klumpig.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En fräck bärbar speldator med alla de rätta attributen: kantig form och rött ljus. Snabb nog för att klara det mesta till ett oslagbart pris. För stor och tung för att fungera som bärbar i vardagen.

Specifikationer

Märke
Acer
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i5-7300HQ
Grafikkort
Nvidia GeForce GTX 1050 Ti
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB SSD
Skärmstorlek
15,6 tum
Skärmupplösning
1920x1080 pixel
USB-portar
2x usb 3.0, 1x usb c, 1x usb 2.0
Anslutningar
Hdmi, kortläsare, ethernet, hörlurar
Nätverk
802.11ac, Bluetooth 4.0, ethernet 10/100/1000 Mbit/s
Mått
38,9 x 2,9 x 26,5 cm
Vikt
2,5 kg
Batteritid
6 timmar
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10 Home, 64-bit
Benchmark (högre är bättre)
3194.2 (PassMark)