Lenovo Star Wars: Jedi Challenges

Komplett spelpaket för AR-spelet Star Wars: Jedi Challenges

av #AR-headset #Lenovo
7.5

Vad sägs om att ta fram lasersvärdet och slåss mot självaste Darth Vader hemma i vardagsrummet? Det är faktiskt fullt möjligt med Lenovos AR-paket Star Wars: Jedi Challenges.

AR, det vill säga Augmented Reality på engelska – förstärkt verklighet på svenska, är något nytt på spelfronten som har potential att förändra spelvärlden för alltid. Detta första försök är på många sätt lyckat, framför allt för att det är riktigt roligt. I alla fall ett tag.

Paketet vi släpar hem är rejält stort, vilket kommer sig av det stora AR-headsetet som är en av tre delar i paketet. I det ska telefonen läggas och kopplas in via en liten löstagbar kabel. Det går att använda vissa av Lenovos egna Moto-telefoner, samt några av Samsungs och Apples modeller.

Inkopplingen är en liten mardröm. Först ska appen startas och hitta headsetet, vilket är den enkla delen. Sedan ska telefonen läggas i ett litet plastfodral och kopplas in med en av de korta sladdar som följer med. Det är riktigt pilligt och stoppar man in fodralet åt fel håll, vilket ivriga barn lätt gör, sitter det fast. Med ännu mer pillande går det att få loss om man har tur.

När man efter fem försök väl får det på plats, utan att nudda skärmen så att appen stängs ned, fungerar det bra. Behöver man göra något med appen måste telefonen tas ut ur headsetet, och så är man där med pillandet igen. Smidigt är inte något som stämmer in här överhuvudtaget.

Del två i paketet är en liten batteridriven boll som ska stå på golvet för att fungera som spelets centrum. Den är bara att starta och ställ ut någonstans där det finns gott om svängrum.

Del tre är lasersvärdet som är utformat som om det vore hämtat direkt från filmerna. Det är faktiskt spännande att ta fatt i det och höra hur lasersvärdet fälls ut i spelet. Det fina med AR är att man ser laserklingan framför sig i rummet när man spelar. När sedan de korkade robotarna från De mörka hotet anfaller över golvet är det en skön känsla hugga dem i småbitar med svärdet. Tekniken fungerar verkligen och spelet är kul.

Faktum är att vi får tre spel som man når i tur och ordning. Först ut är laserduellerna med allt svårare motståndare. Det är inte särskilt svårt, men svettigt och kul.

Därefter går det att spela holoschack ombord på The Millenium Falcon, vilket är roande ett kortare tag. Sista spelet är mer av ett strategispel med stora slag som utspelas på vardagsrumsgolvet. Det är dock laserduellerna som är huvudnumret.

Ett aber i sammanhanget är att det är väldigt mycket prylar som måste laddas upp. AR-headsetet, lasersvärdet och telefonen måste alla var uppladdade för att fungera. Ljusbollen måste ha ström, men den drar å andra sidan inte särskilt mycket ström.

Ett annat problem är att headsetet är tungt och mindre barn orkar inte bära det några längre stunder. De tycker dock att det är kul och de får verkligen röra på sig så att svetten rinner. Husets fjortonåring som ser fram emot den nya biofilmen har dock inte visat något intresse alls för Jedi Challenges. Oklart varför.

Ett sista avgörande problem är priset. 3000 kronor är mycket pengar. I slutändan är det inte prisvärt, även om Lenovo redan har släppt nya spela att hämta. De kostar dock pengar, vilket inte gör det hela mer angenämt precis.


+ Välgjort och kul
+ Tekniken fungerar
Många delar som ska laddas
Dyrt


Star Wars: Jedi Challenges finns att köpa här via Elgiganten

Läs mer om Star Wars: Jedi Challenges

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Spännande första försök med AR-spel hemma som fungerar riktigt bra, men som är för dyrt.

Specifikationer

Märke
Lenovo