Roccat Skeltr

Roccat Skeltr är tänkt att koppla ihop mobilen med datorspelande, men de fungerar inte ordentligt.

av #Tangentbord #Roccat
5.5

Roccat gör en del mycket bra produkter, till exempel Roccat Sova MK som vi testade för ett tag sedan. Men den här gången missar de målet med ett överarbetat tangentbord som är alldeles för dyrt.

Tangenterna baseras på membran och är inte mekaniska. Det innebär att de är extremt mjuka och att de inte ger den samma respons som i vanliga fall. Det känns avigt till en början i både spel och vid vanligt skrivarbete. Det följer med ett handledsstöd som kan tas loss och i bakkant kan två stödben fällas ut för att öka lutningen på tangentbordet. Det hjälper till att göra tangentbordet skönare att skriva på, men tangenterna är fortfarande inte särskilt trevliga att skriva på.

Tveksam telefonfunktion
En av huvudtankarna med det här tangentbordet är att det ska fungera tillsammans med en smartmobil eller pekdator via Bluetooth. Meningen är att man ska slippa att leta efter telefonen när det ringer eller kommer ett sms mitt i en spelomgång. I stället går det att trycka på en tangent och svara på samtalet via headsetet som man har på sig, eller så använder man Roccat Skeltr för att skriva ett svar på textmeddelandet i telefonen.

Tanken är nog god, men om man behöver byta mellan olika appar eller mellan flera konversationer i meddelandeappen måste man likväl pilla på telefonen och därmed avbryta spelandet i några sekunder eftersom det inte går att styra telefonen via tangentbordet. Systemet är inte särskilt smidigt i praktiken och det verkar inte genomtänkt. Det hela verka snarare som en lösning på ett problem som Roccat själva har uppfunnit. De flesta kan nog avvara några sekunder från datorn för att svara på ett sms på vanligt sätt.

Egen app
Roccat har gjort en speciell app för iOS och Android. Appen fungerar med flera av Rocctas produkter och det går till exempel att ställa in ljuset under tangenterna, starta spel och se temperaturen i datorn. Appen fungerar bra och det är smidigt att kunna hantera tangentbordet via den.
Det är dock ytterst tveksamt att spendera dryga 1800 kronor på ett tangentbord som Roccat Skeltr. Kopplingen till mobilen känns halvdan och det finns många betydligt bättre tangentbord som är mycket billigare.

Roccat Skeltr finns att köpa här via Prisjakt.

Omdöme

Ett spännande tangentbord med nya idéer, men det blir inte riktigt bra. 1800 kronor är för mycket för ett tangentbord som fungerar halvdant. Det finns billigare alternativ som är bättre.

Specifikationer

Märke
Roccat
Anslutning
Usb, Bluetooth
Tangentljus
Ja
Kabellängd
1,8 meter