Urtavlan är så ljusstark att den kan väcka en på natten om man råkar aktivera klockan.

Samsung Galaxy Gear S3 Classic

Samsung nya smartklocka ger Apple Watch en rejäl match. Men det är fortfarande svårt att hitta en bra ursäkt för att köpa en smartklocka.

av #Smartklockor #Samsung
7.6

Samsung börjar få erfarenhet av att tillverka armbandsur med färgskärmar och många funktioner, det vill säga så kallade smartklockor. Nu kommer Galaxy Gear S3 som är företagets senaste försök att göra någonting åt Apple Watch.

Den största skillnaden mellan de två konkurrenterna är den ring som omger skärmen på Gear S3. Ringen används för att välja i menyerna. Det går också att peka och dra på den runda skärmen, vilket faktiskt är enklare.

Skärmen liknar en gammaldags urtavla. Det går att välja hur den ska se ut och vad som ska visas, till exempel hur många steg man tar under en dag eller vad klockan är på en viss plats på jorden. Det går snabbt att byta mellan de olika urtavlorna, så att man alltid har rätt framme beroende på situationen.

Skärmen är bara aktiv under några sekunder för att inte dränera batteriet i onödan. När klockan sitter på armen är skärmen helt svart och för att se vad klockan är måste man göra en överdriven jag ska bara se vad klockan är-rörelse och hålla upp handen framför ansiktet. Generellt sett är jag mer intresserad av ny teknik än någon annan jag känner, men i detta fall saknar jag snabbt min vanliga klocka som visar tiden hur jag än håller handen vriden och som jag snegla på utan att det märks när chefredaktören kallar till nästa trista möte.

Galaxy Gear S3 är en stor klocka som passar bäst på en grov handled. Storleken har det goda med sig att skärmen är lätt att läsa av och att den har hög kontrast. Även i solljus går det att se vad klockan är eller att använda andra funktioner.

Klockan kopplas samman med en smartmobil med Android 4.4 eller nyare. Installationen är enkel och det tar bara ett par minuter att hämta den tillhörande appen och koppla ihop telefonen med klockan. När det är klart går det att läsa meddelanden och ringa från klockan. Det är kul de första två gångerna, men i ärlighetens namn är det inte krångligare att ta fram telefonen.

De intressantaste funktionerna i Gear S3 är de som inte kan utföras lika bra i telefonen, till exempel att övervaka sömnen med hjälp av den inbyggda pulsmätaren för att se hur djupt och hur länge du har sovit. Tack vare gps:en kan Gear S3 användas som en sportklocka utan att man behöver släpa med sig mobilen på löprundan.

Jämfört med många andra smartklockor håller batteriet längre, eller i nästan fyra dagar. Det är en stor fördel att slippa detta eviga laddande hela tiden. Laddningen är för övrigt extra smidig eftersom den sker trådlöst. Klockan placeras bara i en liten hållare. Nackdelen med detta är att man måste släpa med sig hållaren för att kunna ladda klockan på en resa.

Samsungs smartklocka är bra på många sätt men precis som Apple Watch och andra liknande klockor på marknaden krävs det att man har ett behov av en liten dator på handleden. Annars kan det faktiskt kvitta.

Samsung Galaxy Gear S3 finns att köpa här via Prisjakt


+ Bra skärm
+ Lång batteritid
+ Många funktioner
Krångligt att se vad klockan är

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En bra smartklocka med många funktioner. Bra val om du har en Android-telefon och behöver en extra liten dator på handleden.

Specifikationer

Märke
Samsung
Skärmstorlek
1,3 tum (33 mm)
Skärmupplösning
360 x 360 pixel
Operativsystem
Tizen
Minne
768 MB
Lagring
4 GB
Batteritid
3-4 dagar
Vikt
59 gram
Systemkrav
Android 4.4 eller nyare
Övrigt
GPS