Samsung CF591

Samsung CF591

Samsungs böjda 27-tummare är som gjord för film

av #Skärm #Samsung
8.4

Nu för tiden går det att köpa en bildskärm med högre upplösning än full hd utan att bli skinnad. Därför är det både överraskande och trist att Samsungs nya skärm CF591 bara har full hd-upplösning. Det finns dock andra kvaliteter i den här böjda 27-tummaren.

En böjd bildskärm kan ge en känsla av att bli omsluten av bilden som känns större och bredare. Tanken med den böjda bildytan är att varje bildpunkt ska hamna på samma avstånd från ögat, vilket de inte av naturliga skäl gör i en platt skärm. Det är mest meningsfullt när man tittar på film och efter flera dagars test är det faktiskt tråkigt att gå tillbaka till den vanliga platta skärmen igen.

Samsungs skärm ser snygg och vältrimmad ut. Kanten runt bildytan är extremt tunn och baksidan i vitt ger ett stilrent intryck. Allt är rent och avskalat. Skärmen hålls upp av ett vitt plaströr som pekar snett bakåt och som sitter fast på en runda platta med metallfinish. Det är kanske inte snyggt, men i alla fall modernt. Konstruktionen innebär dock att skärmen bara kan vinklas lite. Höjdledsjustering är bara att glömma. Och vill man vrida den följer hela stativet med. Det finns inte heller några hål för VESA-fäste, så ingen väggmontering.

På baksidan hittar vi anslutningar för hdmi, DisplayPort samt VGA(!). Det är ett urval som duger för det mesta. Anslutningarna är inte dolda och sitter mitt på baksidan, vilket förtar lite av det rena intrycket. En lucka kunde väl Samsung ha kostat på sig?

På baksidan i det nedre högra hörnet hittar vi en liten joystick. Den ersätter alla traditionella knappar för att öppna och hantera menyerna. Denna lilla styrspak är en fullträff och gör det äntligen lätt att navigera i en bildskärms menyer. För en gångs skull behöver man inte tända alla lampor i rummet för att hitta knappen som öppnar menyn. Det är bara att sträcka in högerhanden bakom skärmen och trycka till på styrspaken. Menyerna är dessutom på svenska.

Bilden är klar och tydlig. Den känns extra skarp utan att för den skull anstränga ögonen. Svarstiden är på fyra millisekunder, vilket räcker gott för det mesta. Ibland har CF591 dessvärre svårt att vakna när datorn väcks ur viloläge. Då måste man trycka till på styrspaken för att få liv i den. Det är inte alltid så, men när det händer är det irriterande.

Priset är ganska högt och det finns många alternativ som är betydligt billigare om det är en 27-tumsskärm med full hd man söker. Fast de är ju förstås inte böjda.

Samsung CF591 finns att köpa här via Prisjakt.

Omdöme

Samsung C27F591FDU med böjd skärm är behaglig som filmskärm. Men den som mest surfar och läser e-post har ingen större nytta av en böjd skärm.

Specifikationer

Märke
Samsung
Storlek
27 tum (68,6 cm)
Upplösning
1920 x 1080
Kontrast
3000:1
Ljusstyrka
250cd/m2
Format
16:9
Anslutning
HDMI, DisplayPort, VGA
Högtalare
Ja
Betraktningsvinkel
178°/178°
Effekt
45W/0,3W (drift/vila)
Responstid
4 ms
Mått
61,4 x 46 x 13,3 cm
Vikt
4,4 kg