AVM Fritz!Box 4040

AVM Fritz!Box 4040

Snabb och billig ac-router

av #Router
8.4

AVM Fritz!Box 4040 är en billig och enkel ac-router som räcker till för att strömma film över ett trådlöst nätverk utan störningar. Ac står för den senaste trådlösa standarden 802.11ac som medger teoretiska överföringshastigheter på 1,3 gigabit i sekunden. Ac-nätverk är inte bara snabbare än tidigare standarder, de är även stabilare och kan hantera fler enheter i nätverket.

Fritz!Box 4040 är smidig att komma i gång med. Så snart den är ansluten till modemet fungerar det. Via de inbyggda inställningarna, som tyvärr inte finns på svenska, går det sedan att ställa in de trådlösa nätverken. Som i alla ac-routrar finns det dubbla nätverk på 5 respektive 2,4 gigahertz. I teorin blir de trådlösa hastigheterna 400 + 866 megabit i sekunden, men i praktiken går det alltid lite långsammare.

På ett par meters håll mäter vi upp 430 megabit/sekund på femgigahertzbandet. Det är absolut godkänt och i paritet med andra AC1200-routrar som vi har testat under åren. Även på längre avstånd i angränsande rum lever hastigheterna upp till de förväntningar man kan ha.

Som alltid från AVM är routern röd och strömlinjeformad. Med lite god vilja ser den ut som en gammal sportbil med sina två vingar i bakkanten. De döljer i själva verket antennerna som alltså är ganska korta, vilket i någon mån påverkar räckvidden. Är väggarna tjocka därhemma är en mer antennrik router att föredra.

Det finns fyra fasta nätverksuttag för gigabitnätverk. Hit ansluts skrivare, nätverkshårddiskar och andra enheter med ethernetanslutning. Det finns även två usb-portar, en med usb 2.0 och en med usb 3.0. Den långsammare porten passar bra för en skrivare som ska delas ut i nätverket, medan den snabbare är tänkt för externa hårddiskar som ska delas av alla i nätverket.

Under installationen får vi hjälp att välja säkra lösenord till nätverken. Systemet ger en bra illustration av vilka kanaler som används av angränsande nätverk och som därför bör undvikas. Synd bara att menyerna är på engelska. Dessutom är det lite knepigt att mer avancerade inställningar blandas med de enklare.

Fritz!Box 4040 finns att köpa här via Prisjakt


+ Rimligt pris
+ Usb 3.0
Engelskt gränssnitt
Inte optimal för många enheter

Omdöme

AVM Fritz!Box 4040 är en perfekt ac-router för enklare nätverk för inte alltför många anslutna enheter. Snabb och billig.

Specifikationer

Trådlös standard
802.11ac
Fast nätverk
1x gigabit-WAN)
Nätverksportrar
4x LAN
Usb-portar
1x usb 3.0, 1x usb 2.0
Effekt
3,5-7,0 W
Mått
22,6 x 16,0 x 4,7 cm
Angiven hastighet
Max 866 Mbit/s (5 GHz), max 400 Mbit/s (2,4 GHz)
Överföringshastighet
430 Mbit/s (5 GHz)