ASUS RT-AC5300

ASUS RT-AC5300

Extrem router räcker långt

av #Router #ASUS
8.0

Den som känner för att betala 4500 kronor för en router måste antingen ha väldigt speciella behov eller för mycket pengar. Asus RTAC5300 är extrem på alla sätt, vilket inte minst märks på utseendet. Routrar i de högsta prisklasserna har ofta en formgivning som tycks komma från ritpennorna hos Lamborghini. Men medan biltillverkaren använder häftiga namn som Aventador och Centenario, tycker Asus att RTAC5300 känns bra. Routern är i alla fall jättestor och jättetung och med åtta kraftiga antenner ser den inte ut som någonting annat vi har testat.

Även under ytan är den extrem. Den använder till exempel tre band, ett på 2,4 gigahertz och två på 5 gigahertz. I teorin ger detta riktigt höga hastigheter i det trådlösa nätverket, eller uppseendeväckande 5334 megabit per sekund (motsvarar 667 megabyte i sekunden). Siffran är dock en konstruktion där de maximala hastigheterna i de tre banden slås ihop. Men trots det – någon kraftfullare router har vi aldrig skådat.

Tack vare de åtta antennerna blir också räckvidden oöverträffad. Vi mäter upp en markant kraftigare signal i alla rum i ett hus med två våningar jämfört med vår vanliga ac-router. Signalen är så kraftig att det går att surfa i trädgården och i garaget – det har vi aldrig kunnat tidigare.

Vi mäter genomsnittshastigheter på omkring 310 megabit per sekund på 5–gigahertzbandet och knappt 100 Mbit/s i n-nätverket och räckvidden är som sagt klart bättre. Å andra sidan går det att nå samma hastigheter med en router som kostar en tredjedel så mycket.

Som alltid sköts alla inställningar via en webbläsare och här har både ovana och erfarna användare alla möjligheter att anpassa nätverket. Många av funktionerna är lätta att aktivera, som till exempel gästnätverk som det finns hela nio stycken av – tre i varje band. Det går att ansluta två externa enheter via usb och det finns fyra ethernetportar.

Omdöme

En på alla sätt extrem router för den som enbart nöjer sig med det bästa. Men priset…

Specifikationer

Märke
ASUS
Trådlös standard
2,4 GHz, 5 GHz-1, 5 GHz-2
Nätverksportrar
WAN (internet), 4x LAN (fast nätverk)
Usb-portar
USB 3.0, USB 2.0
Mått
24,5 x 24,5 x 6,5 cm